Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Miliardár G. Soros vyzýva k rozsiahlej rekonštrukcii EÚ

Na snímke je George Soros. Foto: TASR/AP

Soros prirovnáva dôsledky pre reálnu ekonomiku k finančnej kríze z rokov 2007 až 2008. Podľa jeho názoru EÚ prestala uspokojovať potreby a želania svojich občanov.

Londýn 26. júna (TASR) - Miliardár a legendárny investor George Soros vyzval k rozsiahlej rekonštrukcii Európskej únie s cieľom zachrániť ju. Zároveň varoval, že rozhodnutie Británie o odchode znamená "prakticky nezvratný rozpad EÚ". Informovala o tom agentúra Reuters.

Soros varoval pred finančnými dôsledkami brexitu ešte pred referendom a zdôraznil, že rozhodnutie o odchode najviac poškodí práve Britániu. "Británia môže byť po opustení EÚ na tom relatívne lepšie ako ostatné krajiny, ale aj nie. Jej hospodárstvo aj obyvatelia však v krátkodobom až strednodobom horizonte budú trpieť," napísal v komentári na portáli Project Syndicate.

Soros vyťažil obrovské zisky v roku 1992, keď stavil proti britskej libre počas jej pádu pod súčasnú úroveň. Libra vtedy musela byť vyňatá z európskeho mechanizmu výmenných kurzov. Investor pred referendom varoval pred podobným vývojom. Predpovedal, že v prípade víťazstva brexitu sa libra prepadne minimálne o 15 %. V piatok 24. júna libra oslabila o 10 % na 31-ročné minimum. Nie je známe, či Soros opäť stavil proti libre, a jeho hovorca sa k tomu odmietol vyjadriť.

"Teraz sa naplnil katastrofický scenár, ktorého sa mnohí obávali. Rozpad EÚ je prakticky nezvratný," napísal Soros. "Finančné trhy zrejme čaká turbulencia dovtedy, kým sa vyrokuje komplikovaný proces politického a ekonomického rozvodu s EÚ."

Soros prirovnáva dôsledky pre reálnu ekonomiku k finančnej kríze z rokov 2007 až 2008. Podľa jeho názoru EÚ prestala uspokojovať potreby a želania svojich občanov, preto vyzýva k jej rekonštrukcii. "My všetci, ktorí veríme v hodnoty a princípy, na ktorých bola postavená EÚ, sa musíme spojiť a postupne ju zrekonštruovať. Som presvedčený, že ako sa budú v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch prejavovať dôsledky brexitu, sa k nám pridá čoraz viac ľudí."