Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Kanade vo februári mierne spomalila na 2,8 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Medziročná inflácia klesla vo februári už šiesty mesiac po sebe a udržala sa v cieľovom pásme 1 % až 3 %, ktoré si stanovila kanadská centrálna banka banka.

Ottawa 19. marca (TASR) - Medziročná inflácia v Kanade vo februári predstavovala 2,8 %. K miernemu poklesu o 0,1 percentuálneho bodu oproti januáru prispelo najmä spomalenie rastu cien potravín, oznámil v utorok kanadský štatistický úrad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Medziročná inflácia klesla vo februári už šiesty mesiac po sebe a udržala sa v cieľovom pásme 1 % až 3 %, ktoré si stanovila kanadská centrálna banka banka. Náklady na nájmy a úroky z hypotekárnych úverov zostali relatívne vysoké. Ceny potravín rástli pomalším tempom ako jadrová inflácia prvýkrát od októbra 2021, uviedol štatistický úrad. Výraznejšiemu spomaleniu inflácie zabránilo zvýšenie cien benzínu.

Centrálna banka začiatkom tohto mesiaca ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 5 %, pričom uviedla, že sa naďalej obáva inflácie napriek tomu, že ceny v poslednom čase klesajú. Inflácia podľa banky v prvej polovici tohto roka roka pravdepodobne zotrvá blízko 3 %, a potom by mala postupne klesať.

Väčšina ekonómov očakáva, že centrálna banka začne znižovať úrokové sadzby v júni po tom, ako ich zvýšila z rekordného minima 0,25 % v snahe skrotiť prudko rastúcu infláciu.