Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Inflačné očakávania domácností v USA dosiahli nové maximum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spotrebitelia tiež uviedli, že očakávajú nárast príjmu domácností v horizonte jedného roka o v priemere 3,3 %, čo je viac ako 3 % v septembri.

Washington 8. novembra (TASR) - Inflačné očakávania spotrebiteľov v USA sa aj v októbri zvýšili, už 12. mesiac po sebe, na nové rekordné maximum. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré v pondelok zverejnila newyorská centrálna banka Fed.

Presnejšie, krátkodobejšie inflačné očakávania Američanov v horizonte jedného roka v októbri 2021 vzrástli na nové rekordné maximum 5,7 % z 5,3 % v septembri. Dosiahli tak najvyššiu úroveň od začiatku týchto prieskumov v júni 2013.

Strednodobé inflačné očakávania v trojročnom horizonte zostali v októbri nezmenené na úrovni 4,2 % po troch mesiacoch vytrvalého rastu.

Spotrebitelia tiež uviedli, že očakávajú nárast príjmu domácností v horizonte jedného roka o v priemere 3,3 %, čo je viac ako 3 % v septembri. Zároveň predpokladajú, že aj viac minú. Ich očakávania sa v tomto smere zvýšili na 5,4 % z 5 % v predchádzajúcom mesiaci, čo je nové maximum.

Prieskum poskytol viac dôkazov o spôsoboch, akými môžu nerovnováhy spôsobené pandémiou nového koronavírusu viesť k inflačným tlakom a k rastu miezd.

Tvorcovia politiky Fedu síce zopakovali minulý týždeň, že tieto tlaky sa samé stratia, keď sa vyrieši nerovnováha medzi ponukou a dopytom, ale zároveň pozorne monitorujú situáciu, či sa neobjavia náznaky pokračovania tejto nerovnováhy dlhšie ako sa očakáva.

Medián očakávaní pre medziročné zvýšenie ceny plynu v októbri prudko vzrástol na 9,4 % z 5,9 % v septembri, odhalil prieskum. Spotrebitelia tiež uviedli, že počítajú s ďalším zvýšením nákladov na štúdium, potraviny a nájomné.

Na prieskume sa zúčastnilo približne 1300 domácností.