Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Lacná ropa neprospieva v Nemecku iba dvom odvetviam

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Cena litra benzínu super klesla od roku 2010 o 12 %, super plus je lacnejší o 16 % a liter nafty o viac než pätinu.

Berlín 27. marca (TASR) - Nízka cena ropy na svetovom trhu prospieva nie všetkým hospodárskym odvetviam Nemecka. Uviedla to nemecká televízna stanica tagesschau24 na svojom portáli. Pre budovanie zdrojov elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov a pre výrobu a predaj áut na elektrický pohon predstavuje brzdu. Spolková vláda to priznala v odpovedi na otázku frakcie Zelených v spolkovom parlamente.

Cena litra benzínu super klesla od roku 2010 o 12 %, super plus je lacnejší o 16 % a liter nafty o 21 %.

Natankovanie pohonných látok do áut nebolo už dávno také výhodné ako teraz. Je to dobré pre pokles výdavkov domácností. Podľa údajov nemeckej spolkovej vlády tie v roku 2010 vynaložili na tekuté palivá 10,1 miliardy eur, vlani iba 6,6 miliardy.

Lacná nafta znižuje náklady aj celej výrobnej sfére. Nemecko v rokoch 2010 až 2015 jej dovážalo 91,8 až 95,8 milióna ton. V roku 2012 stál Nemecko jej import 60 miliárd eur, vlani len 33 miliárd.

Spolková vláda v dokumente o vplyve lacnej ropy na hospodárstvo konštatovala, že sa negatívny vplyv zrejme prejaví v sektore výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. Nízka cena ropy znižuje ich konkurencieschopnosť. Nepriaznivý vplyv sa prejaví aj v predaji áut s elektrickým pohonom.

Spolková vláda si na začiatku tohto desaťročia stanovila cieľ do roku 2020 dostať na nemecké cesty jeden milión E-áut. Namiesto toho rastie predaj veľkých osobných vozidiel v kategóriách SUV a „tereňákov“. Predaj E-áut sa dostal do úzadia. Po cestách krajiny ich jazdí len 25.500. Dobehnúť schodok v ich predaji za posledných päť rokov tohto desaťročia je, samozrejme, ilúzia.