Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Merkelová i Ross sú za obnovenie rokovaní o TTIP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Podľa kancelárky na utorkovom (27.6.) podujatí hospodárskej rady Kresťansko-demokratickej únie (CDU) v Berlíne sa bez štruktúrovaných rokovaní nedajú vyriešiť mnohé problémy v medzinárodnom obchode.

Berlín 30. júna (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a americký minister obchodu Wilbur Ross sa vyslovili za nový začiatok rokovaní o zóne voľného obchodu (TTIP) medzi EÚ a Spojenými štátmi.

Podľa kancelárky na utorkovom (27.6.) podujatí hospodárskej rady Kresťansko-demokratickej únie (CDU) v Berlíne sa bez štruktúrovaných rokovaní nedajú vyriešiť mnohé problémy v medzinárodnom obchode. „Preto sa prihováram za to, aby sme oživili rokovania o zónach voľného obchodu, a tým súčasne spoločne vyriešime veľký počet problémov,“ povedala Merkelová.

Ross prostredníctvom videoprenosu zo Spojených štátov uviedol, že EÚ uzavrela dohody s Mexikom a Kanadou, ale nie so Spojenými štátmi. Súčasne oznámil, že sa chce postaviť proti „dumpingovému dovozu“, ktorý je pod výrobnými nákladmi.

Minister dodal, že USA sú najväčším dovozcom ocele a najväčšou „obeťou ilegálnych praktík“. Hovoril aj o svojich návrhoch pre prezidenta, ktorými by sa mali chrániť americké oceliarstvo a hlinikársky priemysel. Majú sa odstrániť aj medzery, ktoré zostávajú v pravidlách činnosti Svetovej obchodnej organizácie.