Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond zhoršil výhľad nemeckej ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Zhoršený výhľad podľa MMF odráža problémy v sektoroch, ktoré sú citlivé na vysoké úrokové sadzby, nižší dopyt zo strany obchodných partnerov Nemecka a s tým súvisiaci pokles priemyselnej produkcie.

Washington 10. októbra (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva, že nemecká ekonomika v tomto roku klesne o 0,5 %, čo predstavuje revíziu smerom nadol v porovnaní s poklesom o 0,3 % odhadovanom v júli. V budúcom roku fond predpokladá návrat k rastu na úrovni 0,9 %, zatiaľ čo v skoršej prognóze očakával posilnenie výkonu najväčšej európskej ekonomiky o 1,3 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Zhoršený výhľad podľa MMF odráža problémy v sektoroch, ktoré sú citlivé na vysoké úrokové sadzby, nižší dopyt zo strany obchodných partnerov Nemecka a s tým súvisiaci pokles priemyselnej produkcie. Prognóza vlády v Berlíne zo začiatku tohto mesiaca počíta v roku 2023 s poklesom hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,4 %. Za hlavné dôvody vláda označila pretrvávajúcu infláciu, vysoké ceny energií a oslabenie globálnej ekonomiky. V roku 2022 sa nemecká ekonomika zväčšila o 1,8 %.

Ruský útok na Ukrajinu spôsobil prudký nárast globálnych cien energií a prispel k vysokej inflácii na celom svete. V septembri sa však inflácia v Nemecku zmiernila a v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka klesla na 4,5 %. To bolo najmenej od februára 2022, keď Moskva začala svoju rozsiahlu inváziu.