Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Mzdy pre špecialistov by v Česku mali tento rok stagnovať

Ilustračná foto Foto: TASR

Priemerná mzda v českej ekonomike sa podľa posledných štatistických údajov v 3. kvartáli minulého roka zvýšila o 8,5 % na necelých 31.200 Kč (1209 eur).

Praha 10. februára (TASR) - Mzdy pre ľudí s vyššou kvalifikáciou by mali v Česku tento rok stagnovať. Očakáva to personálna spoločnosť Hays, ktorá obsadzuje pozície špecialistov.

"Mzdy postupne stagnujú. Zamestnávatelia nechcú roztáčať mzdovú špirálu," citoval slová riaditeľa Hays pre ČR a Rumunsko Ladislava Kučeru server E15.cz.

Priemerná mzda v českej ekonomike sa podľa posledných štatistických údajov v 3. kvartáli minulého roka zvýšila o 8,5 % na necelých 31.200 Kč (1209 eur). Výrazný rast zaznamenávajú sumy na výplatných páskach približne dva roky.

Niektoré odbory ale už ďalší rast miezd nepodporujú a dokonca ho obmedzujú, nakoľko súčasná výška platov sa už priblížila k maximu, uviedol Kučera. Tento trend pozoruje aj v exponovaných odboroch, ako sú informačné technológie a inžiniering, kde bol boj o pracovníkov v minulých rokoch najsilnejší.

Čo sa týka celkového vývoja miezd, niektorí ekonómovia očakávajú spomalenie ich rastu, aj to len mierne. "Je tu extrémne nízka nezamestnanosť a na druhej strane vysoká ponuka voľných pracovných miest, takže firmám nezostáva nič iné ako ťahať zamestnancov od konkurencie, alebo lepšie zaplatiť súčasných pracovníkov, aby si ich udržali," povedal ekonóm ČSOB Petr Dufek.

Rast nominálnych miezd sa tak síce podľa neho spomalí z minuloročných viac než 8 %, ale len mierne, na približne 6 %. Hlavný ekonóm Czech Fund Lukáš Kovanda očakáva v tomto roku všeobecné zvýšenie miezd o 6,5 %.

Miera nezamestnanosti predstavovala vlani v decembri 3,1 % oproti 3,8 % v predchádzajúcom roku. Bez práce bolo v minulom roku 231.500 ľudí, čo predstavovalo najnižšiu decembrovú nezamestnanosť od roku 1996. Podľa Kovandu sa tento rok bude miera nezamestnanosti určite zvyšovať, čo s oneskorením zasiahne aj mzdy. "Na budúci rok bude rast miezd výrazne slabší," odhadol Kovanda.

(1 EUR = 25,806 CZK)