Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Nemecká Bundesbank očakáva zotavenie už koncom tohto roka

Na archívnej snímke nemecká Bundesbank. Foto: bundesbank

Bundesbank vo svojej decembrovej prognóze vychádzala z predpokladu, že reálny hrubý domáci produkt (HDP) po poklese v zimnom polroku 2020/2021 v dôsledku obmedzení verejného života výrazne stúpne.

Augsburg/Berlín 7. februára (TASR) - Prezident nemeckej centrálnej banky Bundesbank Jens Weidmann je napriek sprísnenému lockdownu presvedčený, že nemecká ekonomika sa ešte tento rok zotaví. "Ak sa v priebehu tohto roka podarí pandémiu z veľkej časti zvládnuť a pandemické opatrenia sa budú môcť uvoľniť, bude zotavovanie nemeckého hospodárstva pokračovať," povedal pre nedeľné vydanie denníka Augsburger Allgemeinen. "Nemecké hospodárstvo by tak mohlo začiatkom roka 2022 opäť dosiahnuť predkrízovú úroveň," cituje ho agentúra DPA.

Priemysel je v dobrom stave, čo dokazuje globálny dopyt po nemeckých produktoch. "To je dôvod, pre ktorý by nemecké hospodárstvo v aktuálnom kvartáli nemalo príliš prepadnúť," povedal Weidmann. "Preto majú naši ekonómovia v súčasnosti názor, že našu prognózu z decembra nemusíme výrazne zrevidovať."

Bundesbank vo svojej decembrovej prognóze vychádzala z predpokladu, že reálny hrubý domáci produkt (HDP) po poklese v zimnom polroku 2020/2021 v dôsledku obmedzení verejného života opäť výrazne stúpne. Ekonómovia pre tento rok počítajú s hospodárskym rastom 3,0 %, kým v júnovej prognóze odhadovali rast na 3,2 %.
Riaditeľ Bundesbank Jens Weidmann
Foto: TASR/AP

Pre budúci rok je centrálna banka optimistickejšia a počíta s rastom 4,5 %, v júni očakávala 3,8 %. Nepriaznivý scenár v decembrovej prognóze hovoril o zotavení ekonomiky na predkrízovú úroveň až koncom roka 2023.

Bundesbank neustále upozorňuje na to, že neistoty a riziká pre hospodárske vyhliadky sú v dôsledku pandémie vysoké. "Prognózy v súčasnosti nie sú jednoduché. Hospodársky vývoj totiž rozhodujúcim spôsobom závisí od vývoja pandémie, a preto je neistý," dodal Weidmann.