Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemecká kancelárka A. Merkelová kritizovala Trumpove clá

Na archívnej snímke Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Na otázku, či sa neobáva obchodnej vojny, odpovedala, že by nerada vyslovovala takéto tvrdé slová.

Mníchov 9. marca (TASR) - Spolková kancelárka Angela Merkelová kritizovala clá na dovoz ocele a hliníka, ktoré zaviedol americký prezident Donald Trump.

Zavedenie ciel "nie je dobré", povedala Merkelová v piatok po stretnutí s lídrami nemeckých priemyselných zväzov v Mníchove. Teraz je na rade Európska komisia (EK), ktorá sa obráti na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) a snaží sa rokovať s USA, ale tiež signalizovala, že nemôže prijať odvetné opatrenia. Merkelová však zdôraznila, že "prednosť musia mať najprv rokovania".


Na otázku, či sa neobáva obchodnej vojny, odpovedala, že by nerada vyslovovala takéto tvrdé slová. "To nám nijako nepomôže." Clá budú mať negatívny vplyv na ekonomiky mnohých krajín. "Sme presvedčení, že nakoniec to poškodí všetkých. Takéto preteky nevyhrá nikto. A preto sa vedome naďalej snažíme o diskusiu," uviedla spolková kancelárka, ale zdôraznila: "Samozrejme, že môžeme reagovať aj zo strany Európy."

Trump vo štvrtok (8. 3.) podpísal vyhlásenie o zavedení dovozných ciel vo výške 25 % na oceľ a 10 % na hliník, ktoré by mali začať platiť o 15 dní.