Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Nemecké firmy pôsobiace v USA zneisťuje Trumpova politika

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Do 30 percent členov Nemecko-americkej zahraničnej obchodnej komory očakáva, že po vstupe nového prezidenta sa ich výsledky zlepšia. Takmer 28 percent členov komory predpokladá opak.

New York/Berlín 6. decembra (TASR) - Nemecké firmy, ktoré podnikajú v Spojených štátoch, sú po prezidentských voľbách dosť zneistené hospodárskou politikou Donalda Trumpa. Do 30 % členov Nemecko-americkej zahraničnej obchodnej komory očakáva, že v USA po vstupe nového prezidenta do Bieleho domu sa ich hospodárske výsledky zlepšia. Takmer 28 % členov komory predpokladá opak.

V prieskume, ktorého výsledky uverejnila komora v pondelok (5. 12.) v New Yorku 42 % jej členov neočakáva nijaké zmeny.

"Zostáva ešte veľa otáznikov o hospodárskej politike prezidenta Trumpa," uviedol šéf pre zahraničné záležitosti Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory (DIHK) Volker Treier.

Zlepšenie podmienok pre svoje podnikanie v Spojených štátoch však očakáva polovica nemeckých finančných ústavov, 47 % poskytovateľov služieb, 35 % výrobcov automobilov. So zhoršením situácie kalkulujú najmä farmaceutické firmy.

Banky sa spoliehajú na predvolebné Trumpove sľuby, že obmedzí ich reguláciu, ktorú Obamova vláda zaviedla po finančnej kríze z roku 2008. Trump sľúbil aj zníženie daní a oživenie rastu americkej ekonomiky štátnymi programami na budovanie infraštruktúry. Malo by dôjsť aj k ochrane amerických firiem zavedením ochranných dovozných ciel.

Treier poukázal na to, že ak sa predvolebné sľuby Trumpa uskutočnia tak, ako ich vyslovil v prezidentskej kampani, môže dôjsť k tomu, že sa USA budú izolovať od svetového trhu. To by veľmi nepriaznivo zasiahlo nemeckých vývozcov.