Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Rast v americkom sektore služieb sa v marci spomalil

Foto: Ilustračné foto: TASR/Michal Svítok

Index nákupných manažérov (PMI) v americkom sektore služieb, ktorý zverejňuje Inštitút pre riadenie zásob (ISM), sa v marci znížil na 51,4 bodu z februárovej hodnoty 52,6 bodu.

Washington 3. apríla (TASR) - Rast v americkom sektore služieb sa v marci opäť spomalil a ceny vstupných nákladov klesli na štvorročné minimum, čo signalizuje ďalší pokles inflácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Index nákupných manažérov (PMI) v americkom sektore služieb, ktorý zverejňuje Inštitút pre riadenie zásob (ISM), sa v marci znížil na 51,4 bodu z februárovej hodnoty 52,6 bodu. Ukazovateľ zotrval nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od jej rastu. Služby tvoria v USA približne dve tretiny výkonu tamojšej ekonomiky.

Rast v odvetví brzdí americká centrálna banka (Fed), ktorá pred dvomi rokmi pristúpila k bezprecedentnému sprísňovaniu menovej politiky. Očakáva sa, že banka tento rok začne znižovať sadzby, načasovanie však bude závisieť od vývoja inflácie, ktorej hlavným motorom je práve rast miezd v sektore služieb.