Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka zvýšila odhad rastu HDP v roku 2023

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Centrálna banka najnovšie počíta v tomto roku s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) až o 2,5 %.

Moskva 21. júla (TASR) - Ruská centrálna banka v piatok zvýšila svoju prognózu hospodárskeho rastu krajiny v roku 2023, napriek tomu, že zároveň zdvihla kľúčový úrok o 100 bázických bodov. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Centrálna banka najnovšie počíta v tomto roku s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) až o 2,5 %. Banka pritom dnes zdvihla svoju kľúčovú úrokovú sadzbu viac, ako sa očakávalo, a to o 100 bázických bodov na 8,5 %. Zvýšila tým náklady na pôžičky, keďže slabosť rubľa sa pridala k inflačným rizikám spôsobeným napätým trhom práce a silným spotrebiteľským dopytom.

Vyššie náklady na pôžičky môžu pritom spomaliť hospodársky rast, ale banka uviedla, že v tomto roku predpokladá nárast HDP o 1,5 až 2,5 % namiesto o 0,5 až 2,0 % v predchádzajúcej prognóze.

Rastúce výdavky na obranu udržali ruský priemyselný sektor v chode. Ekonómovia v Rusku aj v zahraničí sa však vo všeobecnosti zhodujú na tom, že dlhodobé ekonomické vyhliadky krajiny sú limitované, pretože ich výrazne obmedzujú západné sankcie uvalené na Moskvu za inváziu na Ukrajine.

Väčší ako predpokladaný nárast úrokových sadzieb a vyhlásenie banky, že ponecháva otvorenú možnosť ich ďalšieho zvýšenia, sa premietli do jej prognózy rozpätia kľúčových úrokových sadzieb v roku 2023, ktorý banka revidovala na 7,9 – 8,3 % z pôvodných 7,3 – 8,2 %.

Banka zároveň znížila svoju prognózu prebytku bežného účtu Ruska v roku 2023 na 26 miliárd USD (23,22 miliardy eur) zo 47 miliárd USD. Naďalej pritom počíta s tým, že cena ruskej ropnej zmesi Ural bude v roku 2023 priemerne 55 USD za barel.

(1 EUR = 1,1197 USD)