Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Skupina G20 dokáže zvládnuť ekonomické dôsledky brexitu

Zástava EÚ (vpravo) a britská zástava vejú pred Európskym domom v Londýne 22. júna 2016. Foto: TASR/AP

Skupina G20 zrejme zopakuje sľub, že členské krajiny budú intenzívne konzultovať vývoj na devízových trhoch a neprijmú protekcionistické opatrenia.

Čcheng-tu 23. júla (TASR) - Najväčšie priemyselné a rozvíjajúce sa ekonomiky sú pripravené reagovať na prípadné negatívne dôsledky vystúpenia Británie z Európskej únie (EÚ). Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Skupina G20 je schopná zvládnuť ekonomické dôsledky brexitu, uvádza sa v návrhu vyhlásenia ministrov financií a centrálnych bankárov skupiny, ktorí počas víkendu diskutujú v čínskom Čcheng-tu. Konečné znenie vyhlásenia, ktoré bude zverejnené v nedeľu (24.7.), sa ešte môže zmeniť.

"Krajiny G20 sú v dobrej pozícii, aby mohli proaktívne reagovať na prípadné hospodárske a finančné dôsledky britského referenda," uvádza sa v návrhu vyhlásenia. "Dúfame, že Británia zostane v budúcnosti blízkym partnerom EÚ," píše sa v návrhu, ktorý majú k dispozícii agentúry DPA aj Bloomberg.

Skupina G20 tiež zdôraznila, že hlasovanie Britov za vystúpenie z EÚ zvýšilo neistotu v globálnej ekonomike. Prostredie v globálnej ekonomike je komplikované a existujú riziká ďalšieho spomalenia rastu. "To ešte prehlbuje kolísanie cien komodít, nízka inflácia v mnohých ekonomikách, geopolitické konflikty, terorizmus a prílev utečencov."

Skupina G20 zrejme zopakuje sľub, že členské krajiny budú intenzívne konzultovať vývoj na devízových trhoch a neprijmú protekcionistické opatrenia.