Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Spor o hovädzie mäso môže zastaviť dohodu EÚ so skupinou Mercosur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mercosur vznikla v roku 1991 Dohodou z Asunciónu. Jej úlohou je podporovať voľný obchod medzi členskými štátmi.

Brusel 25. novembra (TASR) - Spor o hovädzie mäso môže zmariť plány Európskej únie (EÚ), ktorá chcela tento rok konečne uzavrieť rokovania o voľnom obchode so štátmi Južnej Ameriky, z tzv. skupiny Mercosur. Hrozí však, že ani po 17 rokoch vyjednávaní sa obom stranám nepodarí dosiahnuť tento cieľ.

Mercosur alebo Spoločný trh juhu (po španielsky Mercado Común del Sur) je regionálna dohoda o voľnom obchode medzi juhoamerickými krajinami Brazília, Argentína, Uruguaj a Paraguaj. Patrila k nim aj Venezuela, ktorú vlani vylúčili pre porušovanie demokratických princípov.

Mercosur vznikla v roku 1991 Dohodou z Asunciónu. Jej úlohou je podporovať voľný obchod medzi členskými štátmi.

Dohoda s EÚ by priniesla ďalšie otvorenie trhov na oboch stranách. Európe by to umožnilo zvýšiť vývoz áut a strojov do Južnej Ameriky a štátom Mercosuru zase vyviezť viac poľnohospodárskych produktov na starý kontinent.

Na nedávnom kole rozhovorov, ktoré sa uskutočnili 6. až 10. novembra v Brazílii, sa však nepodarilo dosiahnuť žiadny pokrok, ani v otázke prístupu na trh, ktorá je kľúčovou časťou každej obchodnej dohody.

Jablkom sváru je hovädzie mäso. Krajiny Mercosur chcú zvýšiť jeho export do Európy, aby tak kompenzovali nárast dovozu priemyselných výrobkov z opačnej strany. Veľkí európski producenti poľnohospodárskych komodít, ako sú Írsko a Francúzsko, však majú strach, že sa to negatívne dotkne ich farmárov.

Obe strany tvrdia, že by chceli dohodu podpísať počas stretnutia Svetovej obchodnej organizácie v Buenos Aires v dňoch 10. až 13 decembra. Ale zdroj z Mercosuru naznačil, že existuje len 50-% šanca na splnenie tohto termínu.

V Brazílii sa pritom budú v októbri 2018 konať prezidentské aj parlamentné voľby. Ak sa dohodu nepodarí uzavrieť do začiatku predvolebnej kampane, rokovania sa skomplikujú. Príkladom sú USA, kde nový prezident Donald Trump zastavil rokovania o Transatlantickom obchodnom partnerstve s EÚ.

Pre EÚ by mohla byť zmluva s Mercosurom jej doteraz najvýnosnejšou obchodnou dohodou. Krajiny regiónu majú vyše 220 miliónov obyvateľov, čo je obrovský trh.

Ďalšie obavy vyvoláva blížiaci sa brexit. Ak sa dohodu s Mercosur nepodarí uzavrieť v blízkej budúcnosti, EÚ ju môže odsunúť bokom a sústrediť na budúce vzťahy s Britániou po jej odchode z bloku.

Predstavitelia združenia Mercosur tvrdia, že potenciálny vývoz ich hovädzieho mäsa do EÚ predstavuje približne polovicu ziskov, ktoré očakávajú od dohody. Súčasná ponuka Bruselu je však pre nich neprijateľná. Európa totiž postupne znižuje navrhované limity pre dovoz hovädzieho mäsa z Mercosuru: od 100.000 ton ročne v roku 2004 až po 78.000 ton v roku 2016 na 70.000 ton v roku 2017.