Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

HOSPODÁRSTVO: V SR pôsobia dva typy centier podnikových služieb

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Centrá podnikových služieb podľa rezortu hospodárstva vykonávajú na Slovensku široké spektrum činností.

Bratislava 15. júla (TASR) - V SR existujú z hľadiska vzťahu ku klientom dva typy centier podnikových služieb (BSC - Business Service Center). Jedným z nich sú Centrá zdieľaných služieb (Shared Service Centres - SSC), ktoré realizujú špecifické vnútropodnikové procesy, čím podporujú kľúčové činnosti materskej a sesterských spoločností.

Druhým typom sú Centrá externého poskytovania služieb (Business Process Outsourcing - BPO), čo sú firmy, ktoré poskytujú služby v oblasti podnikových procesov pre tretie strany. Vyplýva to z Koncepcie podpory centier podnikových služieb na Slovensku z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Centrá podnikových služieb podľa rezortu hospodárstva vykonávajú na Slovensku široké spektrum činností. Patria medzi ne finančné služby a účtovníctvo, IT služby, služby zákazníkom, podpora ľudských zdrojov, predaj a spracovávanie zákaziek, nákup a ďalšie.

"V oblasti služieb zákazníkom sú hlavnými činnosťami najmä podpora existujúcich zákazníkov, nákup a logistika, podpora predaja, vybavovanie sťažností a reklamácií a zákaznícky helpdesk. Pri poskytovaní finančných služieb ide najmä o finančné plánovanie a rozpočty, spracovávanie pohľadávok a záväzkov, zaznamenávanie položiek do účtovných kníh, podnikový reporting a kontrolu, spravovanie kmeňových dát a fakturácie," priblížilo MH SR.

V oblasti IT ide zase o návrh a vývoj aplikácií, asistenčné služby užívateľom, riadenie životného cyklu aplikácií, správu a podporu infraštruktúry, automatizáciu a optimalizáciu služieb a iné podporné služby. V oblasti ľudských zdrojov vykonávajú BSC najmä nábor talentov, mobilitu, odmeňovanie a benefity.

"Sektor, v ktorom pôsobia BSC, je veľmi dynamický. Vďaka pozitívnym skúsenostiam s koncentráciou služieb v oblasti nákupu, objednávok a technickej podpory sa postupne BSC zapájajú do ďalších aktivít. Preto je možné očakávať nárast poskytovaných služieb, napríklad v oblasti kybernetickej bezpečnosti, logistiky, bankových a poistných procesov a ďalších," dodal rezort hospodárstva.