Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

V Davose sa začína výročné zasadnutie Svetového ekonomického fóra

Svetového ekonomického fóra sa zúčastní vyše 60 hláv štátov a vlád a stovky podnikateľských lídrov, akademikov, občiansko-právnych aktivistov a celebrít. Foto: TASR/AP

Na programe výročného zasadnutia je okolo 400 diskusií o témach, ako sú napríklad ochrana životného prostredia alebo vyhliadky pre Afriku.

Davos 23. januára (TASR) - V utorok sa začína vo švajčiarskom Davose 48. výročné zasadnutie Svetového ekonomického fóra (WEF), ktoré bude trvať do piatka (26. 1.). Zúčastní sa ho vyše 60 hláv štátov a vlád a stovky podnikateľských lídrov, akademikov, občiansko-právnych aktivistov a celebrít.

Na programe výročného zasadnutia WEF je okolo 400 diskusií a panelov o témach, ako sú napríklad ochrana životného prostredia, vyhliadky pre Afriku alebo spôsoby, ktorými môžu byť utečenci užitoční hostiteľským krajinám. Mottom tohtoročného zasadnutia WEF je heslo "Za spoločnú budúcnosť v roztrieštenom svete".

Zakladateľ a výkonný riaditeľ WEF profesor Klaus Schwab povedal v rozhovore pre agentúru AP, že teraz, keď bohatstvo po celom svete sa zvyšuje a finančná kríza ustupuje, firmy musia hrať dôležitú úlohu pri riešení sociálnych problémov.

"Od roku 2008 dohodnutý a koordinovaný program kvantitatívneho uvoľňovania pomohol chorľavým ekonomikám prispôsobiť sa a zotaviť sa. Myslím si, že dnes potrebujeme sociálny ekvivalent kvantitatívneho uvoľňovania, novú spoločenskú zmluvu, ktorá poskytne to, čo môžeme nazvať slovným spojením kvalitatívne uvoľňovanie pre sociálne skupiny, ktoré zápasia s realitou transformujúceho sa sveta. Rovnako ako vlády a finančné dohľady pred desaťročím prišli spoločne s rozsiahlymi záchrannými opatreniami, aj dnešná kríza vyžaduje odhodlanú snahu o obnovu základov spoločnosti," uviedol Schwab vo výzve adresovanej účastníkom výročného zasadnutia WEF.