Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Väčšina firiem uvažuje o odchode z Británie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prieskum názorov riaditeľov spoločností naznačuje, že väčšina z nich uvažuje o presune podnikania mimo Británie.

Londýn 26. septembra (TASR) - Prieskum názorov riaditeľov spoločností naznačuje, že väčšina z nich uvažuje o presune podnikania mimo Británie. Podľa KPMG až tri štvrtiny zo stovky respondentov by presťahovalo hlavné sídlo alebo aspoň časť podnikania, aby udržalo spojenie s EÚ.

"Opakovane počúvame, že podnikanie vyžaduje istotu," cituje šéfa KPMG Simona Collinsa agentúra AP. "Zákonodarci by sa mali obávať odchodu britských spoločností do zahraničia. Mali by sa s nimi čo najskôr spojiť, aby pochopili, aké istoty im môžu ponúknuť. A zároveň pozorne sledovať akékoľvek ich tendencie presťahovať sa do zahraničia."

Prieskum spoločností CBI a PwC vo finančnom sektore ukázal prepad optimizmu už tretí kvartál v poradí, čo je najdlhší pokles od globálnej finančnej krízy v roku 2009. Tieto výsledky sú dôležité, keďže britská ekonomika závisí od sektora finančných služieb, ktorý priamo alebo nepriamo zamestnáva zhruba dva milióny ľudí. Andrew Kail, riaditeľ britskej pobočky PwC, vyjadril obavy z "dominového efektu na ľudí, produktivitu a pozíciu Británie ako finančného centra".

Britská vláda bude potrebovať niekoľko mesiacov, aby sa pripravila na oficiálne rokovania o odchode z EÚ. Podrobnosti odchodu tak budú vyvolávať neistotu ešte niekoľko rokov, no niektoré spoločnosti môžu opustiť krajinu potichu, bez zbytočných fanfár.