Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Zotavovanie globálnej ekonomiky sa tento rok nezrýchli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tempo rastu globálneho obchodu sa pritom pohybuje v rozmedzí 2 až 3 %, ale ekonomika by potrebovala 7 %.

Paríž 1. júna (TASR) - Zotavovanie globálnej ekonomiky sa tento rok nezrýchli, až na budúci rok sa tempo jej rastu mierne zvýši. Dôvodom je veľmi uvoľnená menová politika centrálnych bánk a situácia v globálnom obchode, ktorá sa stále nezlepšuje. Uvádza sa v najnovšej správe Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o vyhliadkach svetovej ekonomiky. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

OECD potvrdila svoju predchádzajúcu, februárovú prognózu a naďalej očakáva, že výkon svetového hospodárstva sa tento rok zvýši o 3 % a až na budúci rok sa jeho rast mierne zrýchli na 3,3 %.

Tempo rastu globálneho obchodu sa pritom pohybuje v rozmedzí 2 až 3 %, ale ekonomika by potrebovala 7 %.

Spomaľovanie veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík, ako aj nízke ceny komodít brzdia oživenie svetového hospodárstva. A zároveň, bohatým štátom v Európe aj USA sa stále nepodarilo dosiahnuť taký hospodársky rast ako pred začiatkom globálnej krízy v roku 2008.

OECD znížila odhad rastu americkej ekonomiky v tomto roku na 1,8 % z 2 %, ktoré očakávala ešte vo februári. Odôvodnila to slabým zahraničný dopytom a nedostatkom investícií v ropnom a banskom sektore.

Organizácia so sídlom v Paríži znova upozornila Britániu, že výkon jej hospodárstva sa spomalí, ak voliči v referende 23. júna rozhodnú o odchode z Európskej únie (EÚ). V dôsledku neistoty, ktorá obklopuje referendum, OECD zhoršila svoju prognózu a predpovedá Británii tento rok rast ekonomiky o 1,7 %, a nie o 2,1 % a aj to len v prípade, že voliči budú hlasovať za zotrvanie v EÚ. Naopak, odchod z bloku odkrojí 0,5 percentuálnych bodov z výkonu britskej ekonomiky v nasledujúcich rokoch.

Vyhliadky eurozóny sa však aj napriek hrozbe tzv. brexitu zlepšili. OECD revidovala smer nahor prognózu pre región, ktorý zaviedol euro, a predpovedá mu rast v tomto roku o 1,6 % namiesto o 1,4 %, ktoré očakávala vo februári.