Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika rástla rýchlejšie ako sa očakávalo

Britský premiér David Cameron. Foto: TASR

Britská centrálna banka očakáva, že HDP Británie sa tento rok zvýši o 2,6 % a aj na budúci rok si udrží toto tempo rastu.


Londýn 25. mája (TASR) - Britská ekonomika v 1. kvartáli zrejme rástla rýchlejšie, ako naznačoval rýchly odhad. Uviedla to prognostická spoločnosť IHS Global Insight, podľa ktorej bude prvý odhad hrubého domáceho produktu (HDP) Spojeného kráľovstva revidovaný smerom nahor. Informovala o tom agentúra RTTNews.

"Očakávame, že medzikvartálne tempo rastu HDP Británie v prvých troch mesiacoch roka 2015 dosiahlo 0,4 %, a nie 0,3 %, ako uviedol prvý odhad. Aj medziročné tempo bude revidované smerom nahor na 2,5 % z pôvodne odhadovaných 2,4 %,"
informoval Howard Archer, hlavný analytik IHS Global.

Pripomenul, že výdavky britských domácností boli v 1. štvrťroku relatívne dobré, ale firemné investície klesli a aj zahranično-obchodná bilancia sa skončila so schodkom.

No aj napriek tomu je Archer presvedčený, že britská ekonomika dosiahne tento rok solídne tempo rastu, keďže voľby začiatkom mesiaca, v ktorých zvíťazili konzervatívci, odstránili hrozbu politickej nestability.

Archer sa domnieva, že britský zahraničný obchod dosiahne v nadchádzajúcich mesiacoch lepšie výsledky vďaka ožívaniu eurozóny. Predpovedá, že v roku 2016 stúpne HDP krajiny o 2,8 %. Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) očakáva, že HDP Británie sa tento rok zvýši o 2,6 % a aj na budúci rok si udrží toto tempo rastu.