Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Hotelieri očakávajú, že minuloročnú rekordnú sezónu prekonajú

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Väčšinu návštevníkov tvoria celoročne na Slovensku domáci turisti.


Vyhne 18. júna (TASR) - Slovenskí hotelieri predpokladajú, že aj tohtoročná letná sezóna bude úspešná. Po vlaňajšku, kedy zaznamenali rekordný počet návštevníkov aj prenocovaní, očakávajú mierny rast návštevnosti aj v tomto roku.

"Prekonávať rekordy je veľmi ťažké, napriek tomu si myslím a zatiaľ vývoj prvých troch mesiacov to potvrdzuje, že by sme mohli udržať štatistiky a možno o nejaké to percento by sme ich mohli prekročiť. To znamená, že očakávame mierny nárast aj v porovnaní s tým rekordným rokom," uviedol pre TASR generálny manažér Zväzu hotelov a reštaurácií SR Marek Harbuľák.

Tieto očakávania vychádzajú aj zo spätnej väzby s hoteliermi. Najmä hotelieri v regiónoch, ktoré sú typické pre dovolenkové pobyty, podľa Harbuľáka hovoria, že situácia sa vyvíja veľmi dobre.

Zaujímavým trendom podľa jeho slov je, že čoraz viac ľudí si svoje termíny na dovolenku rezervuje vopred. "Vychádzajúc aj z objemu rezervácií na letnú sezónu mnohí hovoria, že by sme mali minimálne dosiahnuť tú úroveň ako minulý rok a zrejme aj mierne prekročiť," podotkol.

Väčšinu návštevníkov tvoria celoročne na Slovensku domáci turisti. "V tejto súvislosti je potrebné podotknúť, že bezpečnostná situácia v niektorých zahraničných destináciách nebola v minulých rokoch taká dobrá. Aj to spôsobilo, že sa Slováci, a nielen oni, ale aj zahraniční turisti preorientovali na iné destinácie," zhodnotil Harbuľák. Za zvýšeným záujmom o slovenské destinácie sú však podľa jeho skúseností aj čoraz kvalitnejšie služby.