Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Hotelieri sa zlepšili v čistote, skonštatovali hygienici

Nedostatky sa zistili v 35 prevádzkach. Najzávažnejšie zistené nedostatky pri kontrolách sa netýkali hygienických zariadení.

Bratislava 21. septembra (TASR) - V rámci mimoriadnej kontroly pracovníci Regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v spolupráci s orgánmi Slovenskej obchodnej inšpekcie od 30. augusta do 7. septembra 2012 skontrolovali 218 hygienických zariadení v reštauráciách, motorestoch, kaviarňach, bistrách na vybratých turistických trasách. Pri kontrolách zistili, že hygienické podmienky poskytovania služieb v reštauráciách, vrátane čerpacích staníc a motorestov sa zlepšujú.

Najčastejšie zisteným nedostatkom pri kontrolách bolo nepredloženie osvedčenia o odbornej spôsobilosti zamestnancov pre výkon a manipuláciu s potravinami a pokrmami (v 21 prípadoch), nezabezpečenie tečúcej teplej vody s teplotou najmenej 45°C v predsieni zariadenia na osobnú hygienu (v 10 prevádzkach) a nezabezpečenie osobitného vetrania (v šiestich prevádzkach). V piatich prevádzkach sa zistili nedostatky vo funkčnosti WC pre zákazníkov (napr. poškodená doska vo WC pre ženy). V troch prevádzkach nebola zabezpečená čistota zariadení pre osobnú hygienu stravníkov na požadovanej úrovni, v predsieni toaliet chýbala nádoba na použité papierové vreckovky alebo zariadenie na osušenie rúk. Niektoré zo zistených nedostatkov boli odstránené ešte v priebehu výkonu kontroly.

Nedostatky sa zistili v 35 prevádzkach (16,05 percenta). "Najzávažnejšie zistené nedostatky pri kontrolách, za ktoré boli uložené blokové pokuty, prípadne sa začali správne konania vo veci uloženia pokuty sa netýkali hygienických zariadení, ale v prevažnej miere išlo o iné závažné nedostatky zistené pri kontrolách," skonštatoval Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ). Počas kontrol hygienici z regionálnych úradov uložili spolu 23 blokových pokút v hodnote 796 eur. Zariadenia ich dostali najmä za nepredloženie osvedčenia o odbornej spôsobilosti zamestnancov pre výkon a manipuláciu s potravinami a pokrmami. Začatých bolo 10 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je 65.293 eur. Správne konania boli začaté v prípade zistených závažných nedostatkov v kontrolovaných prevádzkach.


Hygienici kontrolovali aj iné nedostatky


Okrem kontroly hygienických zariadení sa pracovníci regionálnych ÚVZ pri kontrolách zamerali aj na prípadné iné nedostatky v kontrolovaných prevádzkach, pričom zistili 25 nedostatkov. "Najčastejšie išlo o zistenie surovín, polotovarov alebo potravín po dátume spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti, zmrazovanie hotových pokrmov alebo surovín, ktoré boli dodané do prevádzky v chladenom stave, neoznačené suroviny a polotovary v slovenskom jazyku," uviedla hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

Najviac prevádzok bolo skontrolovaných v územnom obvode RÚVZ so sídlom v Košiciach (16 prevádzok), RÚVZ so sídlom vo Zvolene a RÚVZ so sídlom v Žiari nad Hronom (po 14 prevádzok), RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici a RÚVZ so sídlom v Nitre (po 11 prevádzok) a v územnom obvode RÚVZ so sídlom v Dolnom Kubíne (10 prevádzok). Spolu bolo najviac prevádzok skontrolovaných v Banskobystrickom kraji (56 prevádzok), v Žilinskom kraji (43 prevádzok) a v Košickom kraji (41 prevádzok), najmenej v Trenčianskom kraji (9 prevádzok).