Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Hotelieri vítajú nižšiu DPH na ubytovacie služby

Ilustračná snímka. Foto: Ing. Martin Vácha

Podľa AHRS zníženie sadzby DPH prichádza doslova v poslednej chvíli, pretože cestovný ruch by bez takejto podpory začal stagnovať.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Zníženie dane z pridanej hodnoty (DHP) na ubytovacie služby na 10 %, a tiež zavedenie rekreačných poukazov Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) víta. Oba návrhy z dielne poslancov SNS v utorok prijalo plénum Národnej rady (NR) SR. Účinnosť by mali nadobudnúť od januára 2019.

Asociácia pripomenula, že sa tieto priority snažila presadiť už veľmi dlhé obdobie. "Zníženie sadzby DPH prichádza doslova v poslednej chvíli, pretože cestovný ruch by bez takejto podpory začal stagnovať. A to z dôvodu neustále rastúcich nákladov a tlaku zo strany návštevníkov na kvalitu služieb," opísal generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.

Ubytovacie služby sú podľa jeho slov náročné na pracovnú silu, pritom mzdy v tomto segmente patria dlhodobo k tým najnižším v slovenskom hospodárstve. To bolo podľa asociácie spôsobené vysokým daňovým zaťažením. "Zvyšovanie príplatkov za prácu v noci a počas víkendov tiež zvyšuje cenu práce, ktorá dnes v tomto segmente predstavuje polovicu všetkých nákladov," dodal Harbuľák.

Skúsenosti z európskych krajín pritom podľa neho potvrdzujú, že nižšia DPH posilňuje vznik pracovných miest, nárast miezd a prináša nové investície nielen v hotelierstve, ale aj v iných službách cestovného ruchu. "Veríme, že v krátkom čase sa podarí presvedčiť poslancov o potrebe zníženia DPH aj na stravovacie služby," avizoval.