Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Hotelovú sieť Starwood zrejme kúpi Čína za viac než 13 mld. dolárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prípade, že Číňania Starwood kúpia, bude to najväčší kontrakt zo strany čínskej spoločnosti v USA.

New York 18. marca (TASR) - Americká hotelová sieť Starwood Hotels & Resorts Worldwide zrušila pôvodnú dohodu s konkurenčným hotelovým reťazcom Marriott International za vyše 12 miliárd USD a uprednostnila ponuku od konzorcia na čele s čínskou poisťovacou spoločnosťou Anbang. K tomuto kroku pristúpila po tom, ako Číňania dnes navýšili pôvodnú ponuku o takmer 370 miliónov USD, čo znamená, že ponuka zo strany Anbangu dosiahla viac než 13 miliárd USD (11,53 miliardy eur). Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Marriott International podal svoju ponuku v novembri 2015 a očakávalo sa, že ak všetko pôjde podľa plánu, k prevzatiu reťazca Starwood dôjde v polovici tohto roka. Ak by sa tak stalo, vznikla by najväčšia hotelová sieť na svete, ktorá by prevádzkovala 5500 hotelov s počtom viac než 1,1 milióna izieb. Starwood Hotels prevádzkuje hotely pod značkami ako Westin, Sheraton a St. Regis, zatiaľ čo Marriott International okrem rovnomennej značky kontroluje aj značky ako Marriott's Courtyard, Ritz-Carlton či Fairfield Inn.

Do hry však tento týždeň vstúpili Číňania, ktorí najskôr ponúkli za Starwood Hotels 12,8 miliardy USD. Aj to bolo viac, než v novembri minulého roka ponúkla sieť Marriott. Okrem toho, dnes konzorcium ponuku navýšilo na 13,17 miliardy USD v hotovosti a ponuku Marriottu preplatilo o vyše 14 %. Zatiaľ čo konzorcium na čele s Anbangom ponúka najnovšie za akciu siete Starwood 78 USD v hotovosti, zo strany reťazca Marriott je to 68,06 USD/akcia, čo znamená 11,5 miliardy USD.

V prípade, že Číňania Starwood kúpia, bude to najväčší kontrakt zo strany čínskej spoločnosti v USA. Čo sa týka ukončenia dohody so sieťou Marriott International, Starwood musí na základe podmienok dohody zaplatiť tomuto reťazcu za ukončenie predbežne uzatvoreného kontraktu 400 miliónov USD.

Marriott môže ešte do 28. marca predložiť novú ponuku. Spoločnosť v tejto súvislosti uviedla, že zvažuje svoje možnosti. Podľa analytikov je pravdepodobné, že Marriott ponuku ešte navýši.