Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Hotelom patriacim do portfólia BHP a.s. vzrástla obsadenosť

Foto: BHP

Hotelom patriacim do portfólia skupiny Best Hotel Properties a.s. vzrástla obsadenosť a prevádzkový zisk stúpol oproti minulému roku o 63 percent.

Bratislava 28. augusta (OTS) – Všetky hotely patriace do portfólia skupiny Best Hotel Properties a.s. dosiahli v prvom polroku tohto roka výrazné nárasty obsadenosti. Skupine v prvom polroku tohto roka stúpol prevádzkový zisk pred odpismi (EBITDA) oproti vlaňajšku o 63 percent a dosiahol 6,7 milióna EUR. Pod jednopercentný pokles tržieb z vlaňajších 28,9 milióna EUR na tohtoročných 28,6 milióna EUR sa podpísal najmä predaj moskovského hotela Kadashevskaya.

„Každý z hotelov v našom portfóliu zaznamenal nárast hlavného ukazovateľa výkonnosti – tržieb za dostupnú izbu (RevPAR) v lokálnej mene. Grand Hotel Kempinski vo Vysokých Tatrách dosiahol rekordné výsledky, pod ktoré sa podpísala úspešná lyžiarska sezóna a tiež kontinuálny nárast priemernej ceny za izbu. RevPAR vzrástol v porovnaní s vlaňajškom o 28 percent,“ približuje výsledky najluxusnejšieho hotela v Tatrách Branislav Babík, predseda predstavenstva BHP. Z pohľadu výnosov je v portfóliu skupiny BHP najdôležitejší pražský hotel InterContinental. Ten aj vďaka oživeniu na pražskom hotelovom trhu dosiahol nárast obsadenosti aj priemernej ceny za izbu – v tomto ukazovateli je lídrom na trhu. Napriek negatívnej situácii na ruskom trhu, sa podarilo novému manažmentu zvýšiť takmer o štvrtinu obsadenosť moskovského hotela Baltschug Kempinski.

Foto: BHP

Oživenie trhu však zaznamenala aj Bratislava. „V hoteli Crowne Plaza, ktorý od apríla minulého roku priamo manažujeme a ktorý je lídrom trhu v obsadenosti, sme zaznamenali rast tržieb aj prevádzkovej efektívnosti hlavne vďaka vplyvu prechodu z manažérskeho kontraktu na frančízu,“ vysvetlil Branislav Babík. Dodal, že najmä v Bratislave sa chce skupina BHP aj v nasledujúcom období zamerať na priame manažovanie hotelov. „Lokálny trh poznáme najlepšie, vieme efektívne využívať synergie a šetriť tak náklady,“ vysvetlil predseda predstavenstva. Výrazný nárast priemerných cien a obsadenosti a tým aj nárast tržieb a prevádzkovej ziskovosti dosiahol aj bratislavský hotel na brehu Dunaja – v prvom polroku ešte Kempinski Hotel River Park a od augusta už Grand Hotel River Park, a Luxury Collection Hotel Bratislava.

Do portfólia skupiny Best Hotel Properties a.s. v súčasnosti patrí Grand Hotel River Park, Grand Hotel Kempinski High Tatras, hotel Crowne Plaza v Bratislave, moskovský hotel Baltschug Kempinski a taktiež reštaurácia Buddha – Bar v Prahe. Do portfólia skupiny pribudol v roku 2013 Hotel InterContinental v Prahe. Akcie spoločnosti Best Hotel Properties a.s. sú kótované na Burze cenných papierov v Bratislave. Od augusta manažuje skupina BHP aj hotel Sheraton v Bratislave.