Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Hotovosť v gréckych bankomatoch je istá do budúceho pondelka

Ľudia si vyberajú peniaze z bankomatu v Aténach 19. júna 2015. Foto: TASR/AP

Do tohto termínu Grécko predĺžilo bankové prázdniny a zároveň ponechalo maximálny limit na výber peňazí z bankomatov na úrovni 60 eur denne.

Atény 9. júla (TASR) - Hotovosť v bankomatoch gréckych bánk je zabezpečená do pondelka 13. júla. Uviedla to dnes šéfka Asociácie gréckych bánk Luka Katseliová. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Všetko je zabezpečené do budúceho pondelka," povedala Katseliová pre grécku televíznu stanicu Skai TV. Do tohto termínu Grécko predĺžilo bankové prázdniny a zároveň ponechalo maximálny limit na výber peňazí z bankomatov na úrovni 60 eur denne.

Vláda zatvorila banky 29. júna. Dôvodom bolo rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) zmraziť objem núdzového financovania gréckych bánk. Strop núdzových úverov je tak stále na úrovni 89 miliárd eur, ktorá platí od 26. júna. Tým sa komerčné banky v Grécku dostali pod tlak, keďže vzhľadom na masívny výber peňazí v ostatných týždňoch potrebujú núdzové úvery navýšiť.

ECB reagovala na kroky gréckej vlády z konca júna, keď Atény odmietli návrhy medzinárodných veriteľov na riešenie gréckej krízy a namiesto toho premiér Alexis Tsipras vyhlásil referendum, čo znamenalo koniec rokovaní medzi Gréckom a veriteľmi. Gréci následne v referende 5. júla návrhy veriteľov odmietli.