Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Firma Howe spúšťa v Košiciach novú linku a prijíma ďalších ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Hala s najmodernejšími technológiami sa nachádza v priemyselnom parku Immopark pri košickom letisku.

Košice 19. októbra (TASR) – Novú výrobnú halu s linkou na povrchovú úpravu a farbenie koží pre automobilový priemysel dnes slávnostne otvorila spoločnosť Howe v Košiciach. V pláne má prijatie stoviek nových zamestnancov, firma už priebežne robí nábor na nové pozície. Hala s najmodernejšími technológiami sa nachádza v priemyselnom parku Immopark pri košickom letisku.

"Zaškoľujeme nových ľudí, minulý týždeň sa začala skúšobná výroba a máme dva a pol mesiaca na to, aby sme otestovali, zlepšili a schválili celý výrobný proces. Hromadná výroba by sa mala začať od januára 2016," uviedol pre TASR firemný manažér výroby Rudolf Svrčina.

V hale je v súčasnosti jedna linka, fungovať bude na úvod v rámci jednej pracovnej zmeny, do budúcnosti sa však plánujú dve linky s dvoma zmenami. "Tento projekt je podľa mňa to, po čom Slovensko v súčasnosti volá - čiže viac technológií a menší podiel manuálnej ľudskej sily. Technológia na tzv. finishingu naozaj vyžaduje veľký podiel technickej zručnosti a skúsenosti. A čo sa týka fyzickej ľudskej sily, sú tam naozaj len základné operátorské funkcie," dodal Svrčina.

Prevádzku na východ Slovenska presúva firma Howe z domovskej Austrálie, kože na spracovanie pochádzajú napríklad z Nového Zélandu, Argentíny či Brazílie. V Košiciach funguje spoločnosť Howe Slovensko už desať rokov, výroba sa dosiaľ zameriavala na tzv. cutting, čiže strihanie kožených komponentov. Tie smerujú pre automobily značiek Land Rover, Mercedes či Audi.

Aktuálne robí pre Howe Slovensko v Košiciach viac ako 1100 ľudí vrátane agentúrnych zamestnancov. Nová prevádzka prinesie prácu pre ďalších. "Máme tu už pilotne 40 nových zamestnancov, ktorí nastúpili priamo na finishing. Celkovo je momentálne v pláne prijatie nejakých 300 zamestnancov," povedal novinárom koordinátor ľudských zdrojov vo firme Ivan Treľo.

V priemyselnom parku Immopark ide o otvorenie v poradí tretej výrobnej haly.