Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Hračkársky gigant: Výrobcovia Barbie a figúrok Star Wars sa asi spoja

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V prípade spojenia firiem by tak vznikol najväčší hračkársky kolos na svete.

New York 5. februára (TASR) - Dvaja najväčší výrobcovia hračiek, americké firmy Hasbro a Mattel, rokujú o možnom zlúčení. Fúziu však budú musieť schváliť aj protimonopolné úrady v USA, ktoré vlani zamietli viaceré snahy o spojenie dominantných hráčov na trhu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

V prípade, že by protimonopolné úrady fúziu schválili, vytvorili by najväčší hračkársky kolos na svete, ktorému by čo do veľkosti mohol konkurovať len dánsky výrobca hračiek Lego. A kombinovaná trhová hodnota oboch firiem by prekročila 20 miliárd USD (17,85 miliardy eur).

Mattel vyrába napríklad bábiky Barbie a autíčka Hot Wheels, zatiaľ čo Hasbro okrem iného vyrába akčné figúrky z Hviezdnych vojen (Star Wars) a bábiky Disney Princess.

Hasbro sa obrátil na Mattel so svojou ponukou koncom minulého roka a odvtedy obe firmy rokujú o fúzii, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje blízke rokovaniam, ktoré nechceli byť menované.

Detaily o prípadnej fúzii nie sú známe, dodáva Bloomberg, podľa ktorej sa rokovania nemusia skončiť dohodou.

Agentúra pripomína, že to nie je prvý pokus o zlúčenie oboch firiem. V roku 1996 sa Mattel ponúkol, že kúpi Hasbro za približne 5,2 miliardy USD. Ale nakoniec svoju ponuku stiahol a odôvodnil to "neznesiteľným prostredím".

V uplynulých rokoch sa oba hračkárske koncerny stretli v súboji o lukratívne kontrakty. Hasbro napríklad získal licenciu na výrobu bábik podľa filmov spoločnosti Walta Disneyho - Disney Princess.