Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Hranica príspevku pre isté skupiny v centre pre deti by sa mala zvýšiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Novela by podľa návrhu mala nadobudnúť účinnosť od 1. júla 2024.

Bratislava/Galanta 27. marca (TASR) - Pre špecializované samostatné skupiny v centrách pre deti a rodiny by sa mala hranica sumy finančného príspevku podľa počtu miest zvýšiť o 40 %. Je v nich poskytovaná starostlivosť deťom s duševnou poruchou alebo s vážnym zdravotným stavom. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v stredu schválila vláda.

"Akreditované centrá avizujú, že nedokážu pri dlhodobom náraste cien prakticky všetkých položiek v ich rozpočtoch zabezpečiť bezproblémovo starostlivosť pri aktuálne nastavenej výške finančného príspevku," uviedol rezort v predkladacej správe. Dodal, že starostlivosť o tieto deti si vyžaduje zvýšené finančné nároky, zabezpečenie personálu a zdravotnej starostlivosti.

V prípade akreditovaných centier, ktorých účelom je výlučne vykonávanie špecializovaného programu a ktorých kapacita nie je vyššia ako 20 miest, sa hranica maximálnej sumy finančného príspevku určenej zákonom zvýši o 40 %. Vzhľadom na porovnateľnú náročnosť starostlivosti je podľa rezortu potrebné zaviesť rovnaký mechanizmus financovania aj v špecializovaných samostatných skupinách.

Novela by podľa návrhu mala nadobudnúť účinnosť od 1. júla 2024.