Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Hraško neuspel s novelou o nájme poľnohospodárskych pozemkov

Podľa platného zákona môže vlastník pôdy do šiestich mesiacov od zmeny väčšinového vlastníka nájomcu, napríklad poľnohospodárskeho družstva alebo firmy, odstúpiť od nájomnej zmluvy.

Bratislava 26. júna (TASR) - Opozičný poslanec NR SR za OĽaNO Igor Hraško dnes neuspel v parlamente so svojou novelou zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov. Plénum ju pri hlasovaní neposunulo do druhého čítania.

Novela mala podľa Hraška sprehľadniť vzťahy pri prenájme poľnohospodárskych či lesných pozemkov a tiež "uvoľniť ruky vlastníkom a nájomcom".

Podľa v súčasnosti platného zákona môže totiž vlastník pôdy do šiestich mesiacov od zmeny väčšinového vlastníka nájomcu, napríklad poľnohospodárskeho družstva alebo firmy, odstúpiť od nájomnej zmluvy. "V praxi sa však neraz stávalo, že prenajímateľ sa o tom dozvedel oneskorene až po uplynutí šesťmesačnej lehoty na odstúpenie od zmluvy, čím dochádzalo k poškodeniu jeho práv," odôvodňoval novelu Hraško.

Úprava zákona, ktorú navrhoval, preto mala dať povinnosť nájomcovi oznámiť vlastníkovi takúto závažnú zmenu okamžite. Vlastník pozemku by tak mal podľa Hraška skutočnú možnosť rozhodnúť sa, či chce pôdu prenajímať aj naďalej.

V novele chcel dať poslanec možnosť aj vlastníkovi lesného pozemku a jeho nájomcovi dohodnúť sa na skutočnej dĺžke obdobia prenájmu. Súčasne platný zákon totiž podľa jeho slov stanovuje čas nájmu v týchto prípadoch najmenej na 30 rokov.