Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Hroziaci bankrot Grécka stiahol nemecký index DAX silno dolu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Elán zameraný na dosahovanie rekordov burzových indexov vo Frankfurte nad Mohanom sa definitívne vyparil. Informuje o tom DPA.

Frankfurt nad Mohanom 17. apríla (TASR) - Elán zameraný na dosahovanie rekordov burzových indexov vo Frankfurte nad Mohanom sa definitívne vyparil. Informuje o tom DPA. Obavy zo štátneho bankrotu Grécka stlačili dnes už druhý deň po sebe jej hlavný index DAX. Krátko pred ukončením obchodovania klesol v porovnaní so stavom dnes ráno o 255,68 bodu (2,15 %) a prepadol sa na 11.734,97 bodu.

V porovnaní s úrovňou v pondelok (13.4.) stratil vyše 4,85 %. Naposledy mal index DAX horšie týždenne vývojové hodnoty v decembri 2014. V piatok (10.4.) bol na najvyšších rekordných hodnotách.

Akcionári Volkswagenu s uľahčením reagovali na skončenie krízy v jeho vedení. Prezídium dozornej rady koncernu vo štvrtok (16.4.) sa v Salzburgu zhodlo na ponechaní Martina Winterkorna v doterajšej funkcii predsedu správnej rady. Predseda dozornej rady Ferdinand Piëch svojím výrokom pre spravodajský týždenník Spiegel, že sa od Winterkorna dištancuje, ho chcel zbaviť funkcie.

Dnes najviac stratili z firiem zaradených do skupiny 30 najhodnotnejších nemeckých firiem akcie Deutsche Bank (2,69 %). Jej vedenie sa podľa správy v Spiegli predbežne dohodlo na predaji dcéry Postbank.

Euro si voči doláru polepšilo. Európska centrálna banka (ECB) stanovila referenčný kurz na 1 EUR/1,0814 USD. Vo štvrtok bol kurz 1 EUR/1,0711 USD.