Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Hruška a jablko denne zachránia Belgicko pred ruskými sankciami

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Minister zdôraznil, že zber jabĺk a hrušiek sa začal v pondelok, pričom pestovatelia sa musia rozhodnúť, či úrodu zberať, zničiť alebo skladovať.

Brusel 26. augusta (TASR) - Valónsko, frankofónny región Belgicka, sa chystá v najbližších dňoch odštartovať verejnú kampaň na podporu pestovateľov domácich jabĺk a hrušiek, ktorých odbyt je ohrozený ruským zákazom potravinárskych produktov z EÚ.

Informáciu dnes potvrdil valónsky minister poľnohospodárstva, René Collin.

Minulý týždeň v piatok (22.8.) sa konalo zasadnutie pracovnej skupiny, ktorá zahrňuje členov valónskej vlády, Združenie obchodu a služieb v Belgicku (Comeos), Valónsku agentúru pre export (Awex) a zástupcov potravinárskeho priemyslu.

Minister zdôraznil, že zber jabĺk a hrušiek sa začal v pondelok, pričom pestovatelia sa musia rozhodnúť, či úrodu zberať, zničiť alebo skladovať.

"Európa prijala nepremyslené rozhodnutie s katastrofálnymi následkami pre celé poľnohospodárstvo," uviedol predseda Valónskeho ovocinárskeho združenia Serge Fallon na adresu režimu sankcií medzi EÚ a Ruskom. A dodal, že ruský zákaz dovozu európskeho ovocia spôsobuje, že ovocinársky sektor je na ceste k zániku.

Belgicko má 8500 hektárov na pestovanie hrušiek a 7800 ha jabĺk. Až 70 % produkcie hrušiek vyváža do zahraničia, polovicu z toho do Ruska. Očakáva sa, že úroda hrušiek bude v tomto roku o 10 % vyššia ako bola vlani, od 350.000 do 400.000 ton.

Stratégia, na ktorej pracuje valónska vláda v prospech pestovateľov ovocia sa vyvíja v troch oblastiach: posilnenie belgického domáceho trhu, politické výzvy pre EÚ a prostredníctvom Awex otváranie nových trhov pre odbyt ovocia.

"Ak každý Belgičan zje jedno jablko a jednu hrušku každý deň po dobu jedného roka, belgická produkcia ovocia bude zachránená," skonštatoval minister Collin.

Európska komisia by sa mala v najbližších týždňoch vyjadriť o finančnej pomoci pre pestovateľov. EÚ už oznámila pomoc vo výške 125 miliónov eur alebo 2800 eur na hektár. Predseda Valónskeho ovocinárskeho združenia uviedol, že táto suma nestačí, nakoľko v Belgicku by bolo treba 7000 eur na hektár, aby sa vykryli straty pestovateľov ovocia.