Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

HSBC uvažuje o presune hlavného sídla z Londýn do Hongkongu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Napriek svojim ázijským koreňom bola HSBC vždy veľmi britská.

Londýn 24. apríla (TASR) - Najväčšia európska banková skupina HSBC začína skúmať možnosť presunu hlavného sídla z Londýna do Hongkongu, kde pôvodne vznikla. Svojím krokom ohrozuje reputáciu Londýna ako globálneho finančného a investičného centra. Informovala o tom agentúra Reuters.

Správa prichádza ani nie dva týždne pred parlamentnými voľbami v Británii (7. mája). Rozhodnutie HSBC predstavuje výzvu nielen pre súčasného premiéra Davida Camerona, ktorý sa snaží o znovuzvolenie, ale aj pre jeho labouristického rivala Eda Milibanda.

HSBC patrí medzi najväčších kritikov nových bankových pravidiel a zvýšenia daní pre britské banky, ktoré vláda schválila po finančnej kríze. Prezident HSBC Douglas Flint poukázal aj na hrozbu, ktorú predstavuje prípadné vystúpenie Británie z EÚ.

Cameron totiž sľúbil referendum o členstve krajiny v EÚ, ak jeho Konzervatívna strana vyhrá voľby. Labouristi zas v prípade víťazstva plánujú opäť zvýšiť bankové dane. Keďže HSBC platí dane z celkovej globálnej bilancie, za tento rok by mala zaplatiť 1,5 miliardy USD (1,39 miliardy eur), čo predstavuje zhruba 7 % očakávaných ziskov. Za minulý rok zaplatila 1,1 miliardy USD.

Dane, prísnejšia regulácia a prudký vzostup cien nehnuteľností už prinútili viaceré banky opustiť Londýn. Časť akcionárov HSBC žiada, aby banka uvážila návrat do Hongkongu s cieľom znížiť náklady. HSBC naposledy skúmala zotrvanie v Londýne v roku 2010 a vtedy uviedla, že o veci bude znovu uvažovať v tomto roku. Analytici odhadujú náklady na presun hlavného sídla na 1,5 až 2,5 miliardy USD.



Hoci sa nepredpokladá, že sťahovanie bude mať výrazný vplyv na daňové príjmy Británie, ak väčšina zamestnancov zostane v krajine, no môže motivovať ostatné inštitúcie k odchodu. A to by mohlo poškodiť status Londýna ako globálneho finančného centra.

HSBC vznikla pred 150 rokmi ako Hong Kong Shanghai Banking Corporation a vydáva väčšinu bankoviek Hongkongu. V posledných troch rokoch vykázala v tomto teritóriu zisky vo výške 24 miliárd USD, kým v Británii v rovnakom období zaznamenala stratu 4 miliardy dolárov. Do Londýna sa presťahovala v roku 1993, keď kúpila Midland Bank. Hongkonský finančný dozor oznámil, že prijme "pozitívny prístup", ak by sa HSBC rozhodla vrátiť.



Napriek svojim ázijským koreňom bola HSBC vždy veľmi britská. Počas väčšiny svojej histórie využívala koloniálny systém riadenia a top manažérmi boli zväčša bieli britskí muži.

(1 EUR = 1,0824 USD)