Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Sociálni partneri vítajú zmeny v novele o službách zamestnanosti

Ján Richter Foto: TASR/Henrich Mišovič

Richter však upozornil na to, že na úradoch práce rastie agresivita zo strany uchádzačov o zamestnanie voči zamestnancom úradov.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Ministerstvo práce pripravilo zmeny, ktoré majú nezamestnaných viac motivovať vrátiť sa späť do zamestnania. Novelu zákona o službách zamestnanosti dnes podporili všetci sociálni partneri. Ako uviedol po dnešnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) minister práce Ján Richter (Smer-SD), práve o tejto novele bola dlhá diskusia. "Je to ale prirodzené, pretože má priniesť veľmi veľký okruh zmien. Tie smerujú do dvoch cieľov. Majú zamedziť zneužívaniu sociálneho systému a vytvoriť ďaleko väčšie mobilizačné nástroje, aby ľudia mali záujem pracovať. Zhodli sme sa všetci na tom, že novela nesmeruje k tomu, že by bol záujem škrtať ľudí z evidencie práce, ale skôr opačne. Motivovať, aby ľudia mali záujem pracovať," priblížil Richter.

Po novom má byť dohoda podľa Zákonníka práce obmedzená na 40 dní v roku. V súčasnosti môžu ľudia pracovať na dohodu a byť na úrade práce, ale ich zárobok nesmie prekročiť 148,57 eura mesačne. Novelou zákona sa má časovo upraviť možnosť vykonávania zárobkovej činnosti na zákonom stanovené obdobie v prepojení na možnosť jej vykonávania u jedného zamestnávateľa. Ministerstvo navrhuje okrem stanovenia doby práce na dohodu aj vylúčenie možnosti zárobkovej činnosti u zamestnávateľa, u ktorého uchádzač o zamestnanie pracoval pred zaradením do evidencie.

Uchádzači o zamestnanie majú mať taktiež povinnosť nahlasovať úradu práce vykonávanie zárobkovej činnosti predložením dohody najneskôr deň pred nástupom do práce a následne preukázať príjem. Za porušenie tohto ustanovenia bude môcť byť uchádzač vyradený z evidencie. Ministerstvo zároveň navrhuje zachovať maximálnu hranicu odmeny za zárobkovú činnosť vo výške 75 % sumy životného minima.

Richter však upozornil na to, že na úradoch práce rastie agresivita zo strany uchádzačov o zamestnanie voči zamestnancom úradov. "To je zásadná zmena v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Práca dnes je a je veľmi veľa ľudí, ktorí o ňu záujem nemajú," tvrdí Richter. Preto je presvedčený, že práve novela prispeje k vyriešeniu viacerých problémov. "Nebudú sa zneužívať jednotlivé nástroje aktívnej politiky trhu práce a motivácia zamestnať sa a pracovať bude ďaleko väčšia," predpokladá Richter.

Zmeny v zákone privítala aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. "Môžu vzniknúť isté problémy pri zamestnávaní počas sezónnych prác, ale tieto negatíva sú významne vyvážené pozitívami. Dnes máme zásadný problém nájsť na niektoré pracovné pozície schopných ľudí, ktorí sú ochotní pracovať," skonštatoval viceprezident AZZZ SR Rastislav Machunka.

Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) je však presvedčená, že vláda mohla prijať viac opatrení v novele, ktorými by zvýšila ochotu ľudí cestovať za prácou. Celkovo však novelu víta. "Vítame túto novelu. Prichádza o 5 minút 12. Mrzí nás však, že sa opäť nevyužil potenciál tejto novely," priblížil viceprezident RÚZ Luboš Sirota s tým, že ministerstvu predložili štúdiu o tom, ako sú nezamestnaní motivovaní vrátiť sa na trh práce. "Slováci, ak nie sú pripravení na cezhraničnú mobilitu, tak časť, ktorá chce pracovať, musí mať ambíciu v rámci Slovenska," priblížil závery štúdie Sirota.

Okrem novely zákona o službách zamestnanosti tripartita rokovala aj o zvýšení materskej a rodičovského príspevku. Aj tieto novely sociálni partneri privítali. "Vítame novely o rodičovskom príspevku, či o sociálnom poistení, či o službách zamestnanosti. Budú mať pozitívny dopad či už na zamestnancov, alebo na rodiny s deťmi," potvrdila viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

Podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány tiež ocenil zmeny v novele zákona o službách zamestnanosti. Podľa neho by však bolo napríklad potrebné ešte upraviť zneužívanie potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti od lekárov pre ľudí, ktorí vykonávajú verejnoprospešné práce.