Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Huawei chce v Poľsku investovať vyše 705 mil. eur

Ilustračná sníka. Foto: TASR/AP

V januári tohto roka sa v Poľsku začalo diskutovať o prípadnom zakázaní firme Huawei podieľať sa na budovaní 5G sietí.

Varšava 8. júla (TASR) - Čínska technologická spoločnosť Huawei plánuje investovať v Poľsku v nasledujúcich piatich rokoch v prepočte viac než 705 miliónov eur, rozsah investície však bude závisieť od toho, aká bude jej pozícia pri budovaní 5G sietí v krajine. Poukázal na to v pondelok zástupca poľskej divízie Huawei.

"V nasledujúcich piatich rokoch plánujeme vynaložiť v Poľsku prostredníctvom akvizícií takmer 3 miliardy zlotých (705,38 milióna eur)," povedal pre agentúru Reuters Ryszard Hordynski z poľskej divízie Huawei. Dodal však, že spoločnosť čaká, akú úlohu získa v oblasti budovania 5G sietí.

"Huawei má záujem v Poľsku investovať, tieto investície však musia mať ekonomický zmysel," dodal. Pôvodne firma uvádzala, že plánuje investície vo výške zhruba 2 miliardy zlotých, a to na obdobie troch rokov.

V januári tohto roka sa v Poľsku začalo diskutovať o prípadnom zakázaní firme Huawei podieľať sa na budovaní 5G sietí. Varšava tak vtedy reagovala na zatknutie zamestnanca čínskej spoločnosti a bývalého dôstojníka poľskej bezpečnosti, ktorí boli obvinení zo špionáže. Neskôr však poľská vláda tón zmiernila.

Na vyradenie Huawei z budovania 5G sietí v jednotlivých krajinách tlačia najmä Spojené štáty, podľa ktorých technológie Huawei predstavujú bezpečnostné riziko. V polovici mája USA zaradili čínsku spoločnosť na zoznam firiem, s ktorými americké spoločnosti smú obchodovať len po získaní špeciálneho povolenia. Čínska spoločnosť, ktorá je najväčším výrobcom telekomunikačných zariadení na svete, však tvrdenia, že jej výrobky predstavujú bezpečnostné riziko, odmieta.