Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Hudák: EIB a SB vynakladajú na inovatívne projekty významné čiastky

Vazil Hudák, archívne foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Regionálne inovačné fórum v Bratislave je podľa viceprezidenta EIB Vazila Hudáka aktivita, ktorá má pomôcť krajinám v Európe a strednej Ázii, aby sa posunuli ďalej z hľadiska inovácií.

Bratislava 22. marca (TASR) - Európska investičná banka (EIB) a Svetová banka (SB) vynakladajú vo svete na podporu inovácií významné čiastky. Uviedol to pre TASR v Bratislave viceprezident EIB Vazil Hudák v úvode otvorenia Regionálneho inovačného fóra pre Európu a strednú Áziu, organizovaného SB a EIB.

"Môžem povedať za Európsku investičnú banku, že my ročne dávame nejakých 15 miliárd eur na inovácie a inovatívne projekty. Takže je to dostatočne veľký balík. Svetová banka je takisto veľmi významný aktér v tejto oblasti. Myslím, že finančných prostriedkov je teda relatívne dosť. Teraz je len otázkou nájsť dobré projekty," spresnil Hudák.

Regionálne inovačné fórum v Bratislave je podľa neho aktivita, ktorá má pomôcť krajinám v Európe a strednej Ázii, aby sa "posunuli ďalej" z hľadiska inovácií. "Má takisto dať určité námety pre medzinárodné finančné inštitúcie typu SB a EIB ako podporovať projekty tohto typu," doplnil.

"Aktivity (fóra) by sa mali sústediť na podporu tzv. inovačného ekosystému, teda prepojenia vzdelávania, vedy s biznisom a na to, aké štátne politiky by sa mali uplatňovať v tejto oblasti. Sústrediť by sa fórum malo aj na výmenu poznatkov a dobrých skúseností z krajín spomenutých regiónov,"
dodal Hudák.