Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Hvg.hu: Rusko môže pozastaviť úver na rozšírenie maďarskej elektrárne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Medzivládny úver vo výške 10 miliárd eur poskytuje Maďarsku na dostavbu dvoch blokov elektrárne nová štátna ruská banka.

Budapešť 21. júla (TASR) - Rusko môže prakticky kedykoľvek pozastaviť úver na projekt rozšírenia juhomaďarskej atómovej elektrárne Paks s odvolaním sa na sankcie. Upozornil na to v piatok server hvg.hu, podľa ktorého aktuálne upravená úverová zmluva nerieši práva maďarskej strany v prípade pozastavenia úveru a novinkou je, že Moskva môže vyberať peniaze aj z maďarského bankového účtu vedeného v Rusku. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Medzivládny úver vo výške 10 miliárd eur poskytuje Maďarsku na dostavbu dvoch blokov elektrárne nová štátna ruská banka. Zmena banky bola podľa hvg.hu nevyhnutná, pretože ruský štátny finančný ústav Vnešekonombank, o ktorom sa hovorilo v pôvodnej zmluve, je pod najprísnejšími americkými a európskymi sankciami.

Server podotýka, že podmienky zmluvy sú veľmi flexibilné. Najdôležitejšie parametre dohody, akými sú výška poskytnutého úveru 10 miliárd eur a úroková sadzba 4 - 5 % zostávajú nezmenené. Doba splácania zostáva nezmenená na 16 rokoch - pôvodne bola 21 rokov, avšak skrátili ju, keď sa dátum začiatku splácania posunul predchádzajúcou novelou o päť rokov z dôvodu meškania projektu.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán 5. júla prijal generálneho riaditeľa ruskej štátnej agentúry Rosatom Alexeja Lichačova. Na schôdzke bol prítomný aj maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, ktorý povedal, že Európska únia v priebehu jedného mesiaca schválila dodatky k zmluve o výstavbe dvoch nových blokov atómovej elektrárne Paks. Podľa slov Szijjártóa sa maďarskej vláde zatiaľ darí zabezpečiť, aby nukleárny priemysel nebol zasiahnutý žiadnymi sankciami.

Dohodu medzi Maďarskom a Ruskou federáciou o mierovom využívaní atómovej energie podpísali 14. januára 2014 pri Moskve za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pôvodný termín dokončenia dostavby dvoch nových blokov elektrárne (rok 2023) sa v procese prijímania zákona o ruskom úvere a schvaľovania projektu zo strany EÚ posunul na roky 2026 2027. Projekt v hodnote 12 miliárd eur majú podľa pôvodných plánov financovať z 80 percent ruské štátne banky.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)