Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Hydina by sa mala rozrábať len tam, kde je stály veterinárny dozor

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V rámci potravinovej bezpečnosti navrhuje Únia hydinárov niekoľko zmien v úradnej kontrole potravín.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Slovenskí hydinári navrhujú, aby sa hydinové mäso mohlo rozrábať a baliť v SR iba v prevádzkach so stálym veterinárnym dozorom, teda prakticky len na hydinových bitúnkoch. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

"Vidíme veľký priestor na to, aby prišlo k úprave platných právnych predpisov tak, že k rozrábaniu a baleniu hydinového mäsa by mohlo dochádzať iba v takých výrobných a prevádzkových priestoroch, kde je zabezpečený neustály veterinárny dozor v zmysle zákona o potravinách a v zmysle zákona 39 z roku 2007 o veterinárnej starostlivosti. To je podľa legislatívy platnej v súčasnosti iba na hydinových bitúnkoch," spresnil.

Problémom sú podľa Molnára totiž prevádzky, ktoré sa zaoberajú iba rozrábaním alebo balením hydinového mäsa (tzv. prebaľovači), ktoré nemajú stály veterinárny dozor, ale iba občasný dohľad veterinára. Hydinové bitúnky sú podľa jeho slov na Slovensku len tri, patria spracovateľom hydiny. Ďalších až 42 prevádzok patrí subjektom, ktoré sa zaoberajú len rozrábaním a prebaľovaním hydinového mäsa, a u ktorých nie je stály veterinárny dozor.

Konštatoval zároveň, že ďalším problémom v oblasti potravinovej bezpečnosti je roztrieštenosť úradnej kontroly potravín medzi viacero orgánov štátnej správy a jej nerovnaký výkon jednotlivými orgánmi. "Navrhujeme preto, aby prišlo k zmene zákona o potravinách a zákona o veterinárnej starostlivosti tak, aby úradná kontrola všetkých potravín na území SR, vrátane stravovacích zariadení, prešla do právomoci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR," dodal.



Únia hydinárov Slovenska je stavovská, dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny i producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 27 členov.