Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Hydinár: Nie čerstvé vajcia pri varení 'na tvrdo' vo vode plávajú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vajcia riaditeľ hydinárskeho podniku radí skladovať v domácnosti na chladnom mieste, najlepšie v chladničke.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Nie čerstvé vajce, tradičný symbol Veľkej noci, pri varení vo vode pláva. Uviedol pre TASR riaditeľ Novogal, a. s., Dvory nad Žitavou Ladislav Birčák.

"Keď pripravujete vajcia 'na tvrdo', dáte ich do nádoby a zalejete vodou a ak plávajú na hladine, tak sú zaručene staré. Obsahujú totiž veľkú vzduchovú bublinu, preto plávajú," spresnil.

Vajce podľa jeho slov na vzduchu "dýcha", pretože vaječná škrupina nie je hermeticky uzavretá, existuje výmena vzduchu s prostredím. "Čím je vzduchová bublina vo vajci väčšia, tým je vajce staršie," upozornil.

Čerstvosť vajca možno podľa Birčáka odhaliť aj na panvici pri príprave tzv. volského oka. "Ak sa vajce po rozbití škrupiny roztečie po panvici, znamená to, že vajce je staré, vaječný bielok nedrží pokope. Ak je vajce čerstvé, aj na panvici sa drží v guľatom tvare," podčiarkol.

Vajcia riaditeľ hydinárskeho podniku radí skladovať v domácnosti na chladnom mieste, najlepšie v chladničke. "Skladovacia doba čerstvých vajec je 28 dní. Na obale s vajcami má spotrebiteľ informáciu o lehote spotreby. Odporúčam nekupovať vajcia jeden či dva dni pred skončením záruky," dodal Birčák.