Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Hydinári sa bránia nekalému správaniu poľského producenta vajec

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Trh slepačích vajec v SR sa deformuje pôsobením poľského producenta vajec, ktorý ponúka svoju nadprodukciu na našom trhu za ceny, ktoré sú pravdepodobne nižšie ako náklady slovenských producentov.

Bratislava 16. augusta (TASR) – Slovenskí hydinári sa bránia voči protisúťažnému správaniu poľského producenta slepačích vajec. Uviedol to dnes na brífingu riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár. V predmetnej veci ÚHS prostredníctvom právnikov podala minulý týždeň podnet na prešetrenie na Protimonopolný úrad (PMÚ) SR. Únia sa plánuje s týmto problémom obrátiť až na Európsku komisiu.

VIDEO: ÚHS: Poliaci ponúkajú ich vajcia za nižšie ceny ako náklady slovenských producentov


Slepačie vajcia sú podľa Molnára komoditou, v ktorej je Slovensko sebestačné. "Trh slepačích vajec na Slovensku je deformovaný pôsobením poľského producenta vajec, ktorý ponúka svoju nadprodukciu na slovenskom trhu za ceny, ktoré sú, ako sa domnievame, nižšie ako náklady slovenských producentov," zdôraznil.

VIDEO: Konkurenčné poľské vajcia



"Myslíme si, že takúto taktiku si môže dovoliť z dôvodu, že výkupná cena v Poľsku je vyššia ako na Slovensku, (napríklad v máji 2016 to bolo o 30 % viac), takže pri predaji svojej produkcie v Poľsku si vytvorí dostatočnú finančnú rezervu, aby tak mohol realizovať predaj zvyšnej produkcie na susedných trhoch za neprimerane nízke ceny," podčiarkol riaditeľ ÚHS.

VIDEO: ÚHS podáva podnet na monopolný úrad kvôli poľským vajciam


Vďaka znižovaniu výkupných cien a nadprodukcii z Poľska sa podľa Molnára dnes slovenskí producenti dostali do situácie, že majú na skladoch 32,2 milióna kusov vajec, a teda sú nútení k znižovaniu stavov. a teda k likvidácii svojich nosníc. Poľská nadprodukcia vajec je podľa neho vyššia ako slovenská produkcia vajec. Celú kritickú situáciu zhoršujú aj neohlásené vývozy poľských producentov neoznačených vajec.

Podľa Jozefa Semančína z advokátskej kancelárie Semančín Poláček ide o problém, ktorý sa týka nielen Slovenska a poľského producenta vajec, ale aj českých hydinárov, a preto nevylučujú ani podanie aj na Európsku komisiu.

VIDEO: ÚHS: Poľskí producenti vajec falšujú ich označenia a tým aj ich kvalitu