Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Hypotéky a vyššia kúpa nehnuteľností zdvihla ceny v Banskej Bystrici

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Výhodné podmienky hypoték lákajú ľudí na kúpu nehnuteľností bez rozdielu veku, a teda nielen mladých.

Banská Bystrica 14. mája (TASR) – Aj realitné kancelárie v Banskej Bystrici majú "žatvu". V posledných mesiacoch vďaka výhodným podmienkam hypoték zaznamenali zvýšený záujem o kúpu nehnuteľností a ten podľa skúseností niektorých stúpol aj o polovicu. No zároveň to prinieslo i neželaný efekt. Ceny nehnuteľností v banskobystrickom regióne išli oproti rovnakému obdobiu vlaňajšieho roka hore, minimálne o päť percent.

Ako pre TASR konštatoval konateľ spoločnosti BB-Reality Ján Vundr, "ľudia viac kupujú, ale aj ceny išli trochu hore". Ak sa predtým pri predaji štandardného bytu, v závislosti od lokality a typu bytu, pohybovali okolo 860 až 900 eur za štvorcový meter, dnes je to asi 1000 eur. Pri novostavbách to bolo okolo 1140 až 1160 eur za štvorcový meter, teraz je to zhruba 1300 eur.

Výhodné podmienky hypoték lákajú ľudí na kúpu nehnuteľností bez rozdielu veku, a teda nielen mladých. Podľa Vundra ich oslovujú i staršie ročníky a skúsenosť má tiež s dôchodcami. "Nejde iba o ľudí, ktorí si chcú zabezpečiť nové bývanie, ale aj o takých, ktorí to berú ako istú formu investovania a zabezpečenia sa do budúcna," poznamenal. Zoberú si hypotéku, nehnuteľnosť prenajmú a z pravidelného nájmu ju splácajú.

V Banskej Bystrici idú najviac jednoizbové a dvojizbové byty. "No skôr by som to ohraničil sumou. Magická hranica je okolo 65.000 eur, či už za to klienti kúpia trojizbový byt na sídlisku Sásová, alebo dvojizbový v centre. Táto suma sa už ťažšie prekračuje. "Drahšie zákusky" nad 100.000 eur sa predávajú ťažšie," dodal Vundr.