Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

O hypotéky a spotrebiteľské úvery bol v 1. polroku záujem

Rokovanie 125. schôdze vlády v stredu 1.októbra 2014 v priestoroch Úradu vlády SR na Námestí Slobody v Bratislave. Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Objem poskytnutých hypoték sa za prvý polrok tohto roka medziročne zvýšil o 12,8 %, výraznejšie medziročne vzrástol aj objem poskytnutých spotrebiteľských úverov, a to o 16,2 %.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Slovenské banky zaznamenali v 1. polroku tohto roka nárast poskytnutých retailových úverov. Ich objem sa medziročne zvýšil o 10,6 %. Stav úverov v sektore sa tak zvýšil o viac než jednu miliardu eur. Vyplýva to zo Správy o stave a vývoji finančného trhu za prvý polrok 2014, ktorú dnes vzal na vedomie kabinet Roberta Fica.

Banky zaznamenali najmä nárast hypotekárnych a spotrebiteľských úverov. Objem poskytnutých úverov na nehnuteľnosti sa za prvých šesť mesiacov tohto roka medziročne zvýšil o 12,8 %, výraznejšie medziročne vzrástol aj objem poskytnutých spotrebiteľských úverov, a to o 16,2 %. "Tento nárast bol ťahaný najmä dopytom zo strany klientov, ktorí využívali priaznivú kombináciu klesajúcich úrokových sadzieb a vysokej dostupnosti bývania, a to aj pri čiastočnom sprísnení úverových štandardov zo strany niektorých bánk," uviedla v správe Národná banka Slovenska (NBS).

Zvýšené úverovanie zo strany finančných domov však podľa národnej banky prináša so sebou určité riziká. "Napriek sprísneniu podmienok poskytovania úverov banky s cieľom zvýšiť alebo udržať si trhový podiel poskytujú úvery s parametrami, ktoré môžu viesť ku kumulácii zvýšeného rizika neskorších strát pre banky samotné, ako aj ich klientov," konštatuje NBS. Centrálna banka napríklad za rizikové považuje najmä poskytovanie úverov s vysokou hodnotou pomeru úveru k hodnote založenej nehnuteľnosti, či poskytovanie úverov so splatnosťou nad 30 rokov. Podľa NBS je preto dôležité, aby si finančné domy dôkladne preverovali schopnosť klientov splácať pôžičky. V budúcnosti by im totiž mohla stúpnuť výška splátok v dôsledku možného nárastu úrokových sadzieb. Obozretné by mali byť aj pri refinancovaní úverov z inej banky. NBS v správe uviedla, že banky pri poskytovaní úverov pozorne monitoruje a v prípade potreby zváži aj určité kroky.

Z hľadiska ziskovosti si banky oproti rovnakému obdobiu minulého roka polepšili podľa národnej banky len mierne. Čistý zisk bankového sektora za prvý polrok tohto roka predstavoval 299 miliónov eur, medziročne tak vzrástol o 5,3 %. "Hlavným dôvodom bol predchádzajúci pokles úrokových sadzieb na vklady podnikov, vďaka ktorým mierne vzrástli čisté úrokové príjmy bánk, ako aj pokles nákladov na kreditné riziko v tomto sektore," píše sa v správe.

Klesajúce úrokové sadzby zároveň výrazne znížili výnosnosť retailových úverov. "Čisté úrokové príjmy v sektore retailu, ktoré zostávajú najvýznamnejšou časťou čistých úrokových príjmov bánk, tak počas prvého polroka 2014 stagnovali, a to aj napriek pretrvávajúcemu vysokému tempu rastu retailových úverov," skonštatovala NBS. Zároveň však uviedla, že aj napriek miernemu nárastu ziskovosti sú slovenské banky stále v dobrej kondícii. "Domáci bankový sektor aj naďalej vykazuje vysokú odolnosť voči prípadným rizikám, a to vzhľadom na relatívne vysokú úroveň ukazovateľov primeranosti vlastných zdrojov, finančnej páky aj likvidity," tvrdí NBS.