Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Hyundai a Kia očakávajú tento rok rast predaja takmer o desatinu

Na snímke výrobná linka závodu Kia Motors Slovakia v Žiline Foto: TASR/Erika Ďurčová

V roku 2022 dosiahol kombinovaný predaj automobiliek 6,85 milióna vozidiel. To je o 4,3 % menej, než predstavoval stanovený cieľ 7,16 milióna áut.

Soul 3. januára (TASR) - Juhokórejské automobilky Hyundai a Kia predpokladajú, že ich spoločný predaj vozidiel vzrastie tento rok takmer o desatinu. Optimistické vyhliadky zverejnili napriek tomu, že predaj v minulom roku nedosiahol stanovené ciele. Dôvodom boli problémy v dodávateľskom reťazci. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V roku 2022 dosiahol kombinovaný predaj automobiliek 6,85 milióna vozidiel. To je o 4,3 % menej, než predstavoval stanovený cieľ 7,16 milióna áut. Hlavnou príčinou boli problémy s dodávkami komponentov, najmä čipov.

V tomto roku očakávajú firmy spoločný predaj 7,52 milióna áut. Podľa analytikov sú tieto ciele dosť ambiciózne, vzhľadom na dopyt po autách nie však nedosiahnuteľné. "Napriek zhoršeniu vývoja svetovej ekonomiky majú Hyundai aj Kia stále veľa záujemcov o nové vozidlá," povedal analytik firmy Daishin Securities Kim Gwi-yeon s tým, že to dáva firmám väčšiu istotu pri stanovovaní si cieľov. Na druhej strane analytik upozornil, že niektoré ekonomické prekážky, ako vysoké úrokové sadzby, môžu predaj negatívne ovplyvniť, najmä v 2. polroku.