Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Hyundai a Kia v januári v Európe spolu predali 86.525 áut

Na snímke montáž nových automobilov Kia v priestoroch výrobnej haly spoločnosti Kia Slovakia v utorok 9. januára 2024 v Tepličke nad Váhom pri Žiline. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Bolo to o 1,2 % viac ako v prvom mesiaci minulého roka.

Soul 20. februára (TASR) - Predaje juhokórejskej automobilky Hyundai a jej menšej dcérskej spoločnosti Kia v Európe v januári vzrástli, k čomu prispel dopyt po vozidlách SUV. Firmy spolu predali 86.525 áut, čo bolo o 1,2 % viac ako v prvom mesiaci minulého roka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry YNA.

Hyundai a Kia mali minulý mesiac na európskom trhu s osobnými vozidlami podiel 8,5 %, čo je menej ako 9,4 % pred rokom. Podľa údajov Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA) zostali z pohľadu predaja na štvrtom mieste po skupinách Volkswagen (25,4 %), Stellantis (18 %) a Renault (9,2 %). Medzi najpredávanejšie modely Hyundai patrili SUV Tucson a Kona. Podrobnejšie údaje k modelom značky Kia neboli bezprostredne k dispozícii.

Celkovo počet nových vozidiel registrovaných v januári v EÚ, Británii a Európskom združení voľného obchodu (EZVO) vzrástol o 11,5 % na 1 milión kusov.