Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Hyundai predáva svoj jediný závod v Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tento rok v auguste dosiahol mesačný predaj juhokórejskej automobilky v Rusku historické minimum šesť kusov, uviedla AEB.

Soul 19. decembra (TASR) - Juhokórejská automobilka Hyundai Motor v utorok oznámila, že predáva svoj jediný výrobný závod v Rusku. Výroba v továrni sa zastavila vlani v marci po invázii ruskej armády na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Predstavenstvo Hyundai Motor v utorok schválilo plán predaja celého svojho podielu v Hyundai Motor Manufacturing Rus spoločnosti Art-Finance, uviedla juhokórejská spoločnosť vo vyhlásení. Dodala, že Hyundai v súčasnosti pracuje na posledných detailoch dohody s Art-Finance.

Vojna na Ukrajine vyvolala exodus zahraničných spoločností z Ruska vrátane mnohých veľkých výrobcov automobilov, keďže sankcie zo strany Európskej únie, Spojených štátov a ďalších sťažujú obchodovanie s Moskvou.

Závod Hyundai v Petrohrade, ktorý začal s výrobou v roku 2010, pozastavil prevádzku v marci 2022 pre problémy s dodávkami komponentov po začiatku vojny. Odvtedy predaj áut Hyundai v Rusku strmo klesol. V minulom roku ruka automobilka predala v krajine len 45.000 vozidiel, čo je výrazný prepad v porovnaní s predchádzajúcim priemerným ročným predajom zhruba 200.000 vozidiel podľa združenia európskych podnikov (AEB).

Tento rok v auguste dosiahol mesačný predaj juhokórejskej automobilky v Rusku historické minimum šesť kusov, uviedla AEB.

V predchádzajúcich desaťročiach si otvorili svoje závody v Rusku viaceré zahraničné automobilky v snahe zarobiť na rastúcej ekonomike. Mnohé z nich však po invázii oznámili odchod. Začiatkom tohto roka predali svoje ruské prevádzky aj Volkswagen a Toyota. Japonská automobilka Nissan vlani predala svoje aktíva v krajine ruskej vláde, pričom francúzska automobilka Renault odovzdala svoje ruské aktíva Moskve za symbolický jeden rubeľ.