Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

KORČOK: Sme ešte ďaleko,aby sme povedali, že ponuka Británie je férová

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok. Foto: TASR/Martin Baumann

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí tak reagoval na zverejnenie návrhu britskej vlády.

Bratislava 27. júna (TASR) - Slovenský rezort diplomacie je zatiaľ ďaleko od toho, aby mohol povedať, že ponuka Veľkej Británie pre občanov EÚ žijúcich na jej území je férová a akceptovateľná. Vyhlásil to dnes štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí (MZV) Ivan Korčok. Reagoval tak na zverejnenie návrhu britskej vlády, ktorý sa týka budúceho usporiadania práv občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve, a to po odchode Veľkej Británie z EÚ.

"Som rád, že máme na stole túto dôležitú ponuku, lebo pre SR je otázka zachovania práv našich občanov úplne kritickou a zásadnou. Je to veľmi komplexný dokument, má viac ako 20 strán. Po prvom prečítaní dáva istú víziu, ale očakávali sme ambicióznejší dokument. Sme ďaleko od toho, aby sme mohli povedať, že táto ponuka je férová a akceptovateľná," poznamenal s tým, že nás ešte čakajú ťažké rokovania aj preto, lebo v návrhu britskej vlády nie je stanovený referenčný dátum, od ktorého sa budú odvíjať práva našich občanov po odchode Británie z EÚ.

"Tak ako vítame, že Británia dala tento dôležitý návrh, boli by sme veľmi radi, keby rovnako aktívne pristúpila k ďalšej otázke, a to sú finančné záležitosti, o ktorých vieme, že budú veľmi citlivé," zdôraznil Korčok. Podľa jeho slov je jasné už dnes, že najväčšiu istotu zachovania svojich súčasných práv majú tí občania SR a EÚ žijúci v Británii, ktorí sú tam päť a viac rokov. "Všetci ostatní musia kalkulovať s tým, že ich právny štatút bude iný a bude výsledkom rokovaní," dodal štátny tajomník.

Britská premiérka Theresa Mayová v pondelok (26.6.) vyhlásila, že chce, aby občania EÚ žijúci v Spojenom kráľovstve zostali v tejto krajine aj po tzv. brexite, teda jej vystúpení z Únie, uviedol portál BBC. Ministerská predsedníčka zároveň ohlásila plány, ktoré majú "utíšiť ich obavy".

Všetkým občanom EÚ, ktorí legálne žijú v Británii najmenej päť rokov, bude udelený "štatút usadených osôb", pričom tieto osoby si budú môcť priviesť partnerov i deti, navrhla Mayová na minulotýždňovom summite EÚ v Bruseli.

Na tých, ktorí nedodržia túto lehotu, ale prídu ešte pred termínom brexitu v marci 2019, sa bude vzťahovať "tolerančné obdobie" s cieľom regulácie ich imigračného štatútu s vyhliadkou na neskoršie uchádzanie sa o štatút usadenej osoby. Toto tolerančné obdobie bude dvojročné.

Premiérka v Dolnej snemovni parlamentu vyhlásila, že tak hodlá uistiť 3,2 milióna obyvateľov EÚ v Spojenom kráľovstve, ako aj občanov krajín Európskeho združenia voľného obchodu (Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko), ktorí sú podľa jej slov "integrálnou súčasťou ekonomickej a kultúrnej štruktúry" Spojeného kráľovstva.

Mayová však zdôraznila, že akákoľvek dohoda o ich budúcom postavení a právach musí byť recipročná a bude musieť po brexite poskytnúť istotu pre 1,2 milióna britských občanov žijúcich v členských štátoch Európskej únie. Predpokladaný termín odchodu Británie z EÚ je 29. marec 2019.