Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

I. MATOVIČ: Nord Stream 2 je trest Nemecka za náš postoj k utečencom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa neho slovenský premiér mesiace prezentoval len odmietavý postoj k utečeneckým kvótam, neponúkal však žiadne riešenie.

Bratislava 10. januára (TASR) - Projekt Nord Stream 2, čo je rozšírenie toku ruského plynu do EÚ ďalšou rúrou pod Baltským morom medzi Ruskom a Nemeckom, je priamym trestom Nemecka za postoj našej vlády k migračnej kríze. V dnešnej relácii TA3 V politike to vyhlásil líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, podľa ktorého slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) mesiace prezentoval len odmietavý postoj k utečeneckým kvótam, neponúkal však žiadne riešenie. Nord Stream 2 vníma Slovensko ako energetickú hrozbu.

Šéf OĽaNO-NOVA však súhlasí s odmietaním povinných kvót na prerozdelenie utečencov. "Ak európske krajiny nebudú dodržiavať pravidlá, my sa s nimi nemáme čo baviť o prijímaní utečencov. Dôležité je chrániť hranice," apeloval.

Na margo preferencií OĽaNO-NOVA Matovič uviedol, že vníma podporu ľudí a napriek niektorým nepriaznivým výsledkom prieskumov verejnej mienky cíti, že podpora hnutia vo voľbách bude vyššia ako namerané dáta.

Pokles preferencií po spojení s hnutím Daniela Lipšica vysvetľuje Matovič zlou komunikáciou. Podľa jeho slov obaja lídri málo komunikovali, že voliči NOVA sa nemusia báť Matoviča a voliči OĽaNO Lipšica. Pôvodne OĽaNO a NOVA avizovali vytvorenie predvolebnej koalície, na čo by potrebovali dosiahnuť minimálne sedem percent vo voľbách. Po nepriaznivých prieskumoch sa rozhodli, že zástupcovia NOVA pôjdu do volieb na kandidátke OĽaNO.

Ani Matovič neobišiel v televíznej diskusii tému zdravotníctva a platov sestier, ktoré podali výpovede. "Obávam sa, že keď Robert Fico (Smer-SD) bude vládnuť aj po voľbách, znova ich podvedie a nedostanú nič. Schválený zákon nezohľadňuje, koľko rokov sestra robí. Sestra, ktorá príde zo školy, má rovnaký plat ako sestra, ktorá robí 30 rokov," dodal.