Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

I. Sárközy: Zákon o rozvoji bývania prispeje k zvýšeniu pôrodnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na pondelkovej tlačovej konferencii poslankyňa uviedla, že verí v pozitívny efekt opatrenia, ktoré pri narodení dieťaťa znižuje rodine celkový úver o 2000 eur.

Bratislava 4. februára (TASR) – Novela zákona, ktorá mladomanželom poskytuje zvýhodnený úver na bývanie až do výšky 15.000 eur, by mohla priaznivo vplývať aj na demografický vývoj a zvyšovanie pôrodnosti na Slovensku. Verí v to poslankyňa Národnej rady (NR) SR za Most-Híd Irén Sárközy, ktorá bola jedným z predkladateľov novely zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB), schválenej 31. januára v parlamente.

Na pondelkovej tlačovej konferencii poslankyňa uviedla, že verí v pozitívny efekt opatrenia, ktoré pri narodení dieťaťa znižuje rodine celkový úver o 2000 eur, pričom takúto sumu si môže odpočítať najviac za tri deti, teda do výšky 6000 eur. "Dúfam, že novela prispeje k zmene súčasného stavu, keď mladí vstupujú do manželstva a zakladajú si rodiny až po tridsiatke, väčšinou práve z ekonomických dôvodov," poznamenala poslankyňa.

Bude rada, ak sa legislatívna podpora mladým rodinám stretne s rovnakou odozvou ako pri podobnom zákone v Českej republike, kde záujem dokonca prevýšil disponibilné zdroje. Sárközy uistila, že v ŠFRB je na tento rok dostatok peňazí na to, aby úver dostal každý pár spĺňajúci zákonné podmienky. Do budúcnosti nevylúčila ani zvyšovanie týchto zdrojov. "Ak zistíme, že v ďalšom roku bude potrebné pridať peniaze, budeme na to pri tvorbe rozpočtu pamätať," povedala.

S návrhom legislatívnej zmeny prišli poslanci Mosta-Híd, okrem Sárközy boli predkladateľmi Béla Bugár a Tibor Bastrnák. Zvýhodnenie, ktoré zaviedla novela s platnosťou od 1. júla tohto roku, sa týka mladých manželov do 35 rokov, ktorí uzavreli manželstvo najviac 12 mesiacov pred podaním žiadosti o poskytnutie podpory určenej na obstaranie aj staršieho bytu v bytovom dome alebo v rodinnom dome. Úver má byť poskytnutý za štandardných podmienok ako v prípade manželov, avšak s tým, že prvých 15.000 eur z úveru bude poskytnutých s výhodnejšou úrokovou sadzbou. "Na základe tejto zmeny zákona tak mladomanželia budú môcť dostať úver vo výške 15.000 eur na 15 rokov s ročnou úrokovou sadzbou vo výške 1 % fixovanou počas celého obdobia úveru," konštatovali predkladatelia návrhu.

Mladomanželia budú môcť dostať aj zvýhodnený úver na stavebnú úpravu staršieho bytu v bytovom dome alebo rodinnom dome. Na takýto účel bude možné poskytnúť zvýhodnený úver, pričom prvých 15.000 eur z maximálnej výšky 30.000 eur možno poskytnúť s výhodnejšou úrokovou sadzbou.

Okrem pomoci menej solventným mladým rodinám a zvýšenia kvality ich bývania by nový zákon svojím zameraním na podporu obnovy bytového fondu na celom Slovensku mal mať pozitívny vplyv i na rozvoj vidieckych lokalít.