Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

I. Štefanec bojuje za návrh zakladania jednoosobových eseročiek

Zakladanie "jednoosobových eseročiek" s poplatkom za 1 euro, do 24 hodín, cez internet - tejto téme sa dnes venovala konferencia Európskej odborovej konfederácie (ETUC) v Bruseli.

Brusel 3. marca (TASR) - Zakladanie "jednoosobových eseročiek" s poplatkom za 1 euro, do 24 hodín, cez internet a s možnosťou podnikania na území celej EÚ - tejto téme sa dnes venovala konferencia Európskej odborovej konfederácie (ETUC) v Bruseli, kde skupinu Európskej ľudovej strany (EĽS) z Európskeho parlamentu zastupoval slovenský europoslanec Ivan Štefanec (nezávislý).

Poslanec v rozhovore pre TASR pripomenul, že návrh zakladať jednoosobové spoločnosti s ručením obmedzeným vzišiel vlani z dielne Európskej komisie a stal sa predmetom zvýšeného záujmu nielen v europarlamente, ale v radoch zamestnávateľov, odborov a podnikateľov.

Minulý týždeň o výhodnosti tohto druhu podnikania hovorili európski zamestnávatelia združení v organizácii BusinessEurope.

Štefanec sa problematike jednoosobových eseročiek venuje ako člen Výboru EP pre vnútorný trh a je aj tieňovým spravodajcom EĽS pre túto oblasť, vďaka čomu sa zúčastňuje všetkých akcií na túto tému.

"Je návrh, aby takéto eseročky bolo možné založiť za 1 euro do 24 hodín a cez internet. S tým, že tieto firmy budú môcť podnikať s pôsobením v celej EÚ," uviedol poslanec. Prínosom je podľa neho odbremenenia sa od 28 jednotlivých trhov a spoločné využívanie tej najväčšej výhody, ktorú v EÚ máme - spoločného trhu.

Štefanec spresnil, že tento návrh znamená zjednodušenie administratívy a rýchlejšie zakladanie firiem, čo je viac ako potrebné, ak chceme zaistiť rast zamestnanosti, lepšie podnikateľské prostredie, odbúravanie administratívy a rozvoj spoločného digitálneho trhu.

"Ide o to, že keď chce niekto podnikať, aby mohol svoju firmu založiť rýchlo a lacno, v rámci celej EÚ, z jedného miesta, bez ohľadu na krajinu, v ktorej žije," zdôraznil Štefanec.

Slovenský europoslanec v tejto súvislosti pripomenul, že v EÚ v priemere potrebujeme 13 dní na založenie firmy a viac ako päť právnych procedúr. Návrh, ktorý on na pôde EP podporuje, chce toto odbúrať, keď cieľom je založiť eseročku za jeden deň a s jedným zápisom pri uniformovanej štruktúre.

Ak by návrh dostal legislatívnu podobu, viedlo by to k zvýšeniu počtu podnikateľských subjektov tohto typu. Dnes je okolo päť miliónov drobných podnikateľov a živnostníkov v 500-miliónovej EÚ, čiže jedno percento z celkovej populácie. Zvýšenie atraktívnosti jednoosobových eseročiek by zrejme zvýšilo záujem o podnikanie aj v radoch mladých ľudí do 25 rokov, ktorí v EÚ predstavujú štvrtinu zo všetkých nezamestnaných. Na Slovensku ide o tretinu z celkového počtu ľudí bez práce.

"Toto je cesta, ako zlepšovať podmienky a administratívu pre podnikanie, rušiť bariéry a podporovať tvorivosť," zhodnotil situáciu Štefanec.