Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ŠTEFANEC: KDH je za väčšiu spoluprácu v eurozóne

Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mimoparlamentné hnutie KDH je za väčšiu spoluprácu v eurozóne. Uviedol to dnes na tlačovej besede v Bratislave europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec.


Bratislava 5. júna (TASR) - Mimoparlamentné hnutie KDH je za väčšiu spoluprácu v eurozóne. Uviedol to dnes na tlačovej besede v Bratislave europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec, za účasti člena predsedníctva KDH Andreja Klapicu.

"Vždy však pozeráme na návrhy z hľadiska našich záujmov, z hľadiska potreby tvorby nových pracovných miest za lepšie mzdy na Slovensku. Podporujeme predovšetkým bankovú úniu, pretože znamená lepšiu ochranu našich príjmov a úspor pre občanov spoločnej európskej meny," priblížil Štefanec.

KDH podľa neho taktiež podporuje vytvorenie kapitálovej únie, pretože znamená lepší prístup pre kapitálové zdroje, najmä pre malých a stredných podnikateľov, ktorí tvoria najviac pracovných miest, a to ako na Slovensku, tak aj v celej EÚ.

"Pri fiškálnej únii sme síce opatrní, v princípe ju podporujeme, ale sme za veľmi, veľmi jasné pravidlá, aby sme nedoplácali na iných. Tu musí platiť základné pravidlo zodpovednosti, aby sa dlhy neprelievali z jednej krajiny do druhej. Odmietame preto nezodpovednosť, odmietame spoločné dlhy, odmietame spoločné dlhopisy," podčiarkol Štefanec.

KDH podľa jeho slov podporuje ďalšiu integráciu v oblasti digitalizácie, energetiky a bezpečnosti. "Na druhej strane sme veľmi jasne za zachovanie suverenity v oblasti daní, rodinného práva, ako aj sociálnych a penzijných záležitostí," doplnil.

Pre Štefanca je paradoxné, že predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na jednej strane deklaruje, že je za užšiu integráciu eurozóny, avšak na druhej strane hovorí o potrebe otvorenia dlhovej brzdy. "Považujem to za veľký paradox," poznamenal Štefanec.

Podľa Klapicu pri diskusii o hlbšej integrácii by mohli byť niektoré návrhy pre SR nebezpečné, najmä pre malých a stredných podnikateľov. "Narážam najmä na zákony, ktoré by mali zlaďovať sociálny a pracovnoprávny systém," povedal Klapica.

"Ak by naši malí a strední podnikatelia mali dodržiavať tie isté pravidlá, ktoré sú navrhnuté napríklad vo Francúzsku alebo v Nemecku, tak by to znamenalo nielen stratu konkurencieschopnosti, ale nemali by sa lepšie ani naši zamestnanci, malí podnikatelia by sa vytratili z nášho trhu. Malí podnikatelia by boli určite nahradení nadnárodnými spoločnosťami. O tom, že sa tak deje, svedčí napríklad prijímanie zákonov v niektorých krajinách EÚ v oblasti autodopravy," dodal Klapica.