Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vládny návrh o kolektívnom vyjednávaní ide proti zdravému rozumu

Ivan Štefanec Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa poslanca za SDKÚ-DS Ivana Štefanca zákon zhora prikazuje zamestnancom aj zamestnávateľom, čo majú robiť.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Vláda podľa opozičných poslancov za SDKÚ-DS Ivana Štefanca a Ľudovíta Kaníka pokračuje vo vyháňaní práce zo Slovenska. A to ďalšou právnou normou, ktorou je novela zákona o kolektívnom vyjednávaní. Návrh pripravil rezort práce pod vedením ministra Jána Richtera (Smer-SD) a na aktuálnej schôdzi Národnej rady (NR) SR sa nachádza v prvom čítaní.

Podľa Štefanca zákon zhora prikazuje zamestnancom aj zamestnávateľom, čo majú robiť.

"Je to návrh, ktorý ide proti slobode podnikania, proti slobodnej vôli, ale predovšetkým, proti zdravému rozumu," vyhlásil opozičný poslanec na dnešnom brífingu v parlamente.

Vláda podľa neho absurdne hovorí, že chce zákonom podporiť sociálny dialóg, pričom návrh nezískal súhlas sociálnych partnerov. "Proti zákonu vyjadrila zásadný nesúhlas Republiková únia zamestnávateľov, čiže neexistuje dohoda sociálnych partnerov," pripomenul Štefanec. Zároveň vláda podľa neho ani nevie, koho sa bude právna norma týkať. "Pretože nevie, koľko kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa sa bude rozširovať aj na zamestnávateľov, ktorí nie sú napríklad členmi odvetvových zväzov," dodal.

Za ďalšiu absurdnosť považuje to, že vláda predložila parlamentu návrh, ktorý má byť platný od 1. júla 2013, hoci dnes je už 11. septembra. "Takéto nezmysly prichádzajú do Národnej rady," skonštatoval podpredseda SDKÚ-DS. Aj preto bude v pléne navrhovať, aby sa o tejto novele ďalej nerokovalo.

"Návrh zákona ide proti duchu modernej Európy, proti duchu podpory hospodárskeho rastu a proti duchu toho, aby sa vytvárali dobré podmienky na zamestnávanie ľudí," doplnil Kaník. Novela podľa neho zhoršuje podmienky pre zamestnávanie a konkurencieschopnosť Slovenska. "Vláda sa snaží vytvoriť z občanov ľudí buď závislých na sociálnych dávkach, alebo závislých na štátnom plate zo štátnych úradov," domnieva sa. Zároveň sa spýtal, kto bude vytvárať prostriedky, z ktorých sa toto všetko má financovať.



Podľa ministerstva práce sa však v Európe mechanizmy rozširovania kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa používajú bežne. "Nie je zrejmé, k čomu naozaj chronickí kritici rozširovania pracovno-právnej ochrany zamestnancov na Slovensku vyzývajú pod pojmami "duch modernej Európy" a "sloboda podnikania", keďže v EÚ neexistuje krajina, v ktorej by v posledných dvoch dekádach existoval tlak na rušenie či obmedzovanie rozširovania kolektívnych zmlúv," uviedol v reakcii na opozičnú kritiku hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Novela má podľa neho poskytnúť sociálnym partnerom flexibilitu pri dohode, či sa kolektívne zmluvy vyššieho stupňa uzavrú, prípadne rozšíria pre celý sektor, alebo pre konkrétne pracovné činnosti. Podmienka reprezentatívnosti má zase zabezpečiť, aby sa v prípade existencie viacerých zmlúv rozširovala tá, ktorá pokrýva väčší počet zamestnancov v danom odvetví.

"Veríme, že náš návrh prispeje nielen k lepším pracovným podmienkam na Slovensku, ale aj k férovej hospodárskej súťaži a zabráni nečestnému dumpingu zo strany tých, ktorí chcú konkurovať len podliezaním sociálnych a pracovných štandardov. Preto návrh ministerstva podporuje všetky firmy, na ktoré sa záväzky kolektívnych zmlúv už vzťahujú," doplnil Stuška. Pripomenul tiež, že po schválení novely sa s uplatňovaním rozšírených kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa reálne začne až o rok, odmieta preto aj argument opozície o nevhodnom načasovaní.